Lider öldü desinler

Güncelleme Tarihi:

Lider öldü desinler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 00:00

Almanya’ya uçarken gazetecilerle sohbet eden Başbakan Erdoğan’a, Özal ve Demirel’in Köşk’e çıkmalarının ardından partilerinde sıkıntı yaşandığı hatırlatıldı ve "AKP’de de aynısı olur mu" diye soruldu. Erdoğan "Lider öldü desinler. Gelen partiyi sahiplensin" yanıtını verdi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Almanya yolunda Çankaya adaylığı kararıyla ilgili ilk kez çok açık ipuçları verdi. Uçakta 40 dakika kadar süren sohbette Erdoğan Çankaya’ya çıkacak ismin siyasi kimliğini geride bırakmaya mecbur olduğunu anlattı. Yerine gelenin "lider öldü" diyerek partiyi sahiplenmesini öğütledi.

Erdoğan. bir ara şakayla karışık "Cumhurbaşkanı gibi konuştunuz" diyen gazeteciye teşekkür etti. Cumhuriyetin temel değerleri ile halkın temel değerlerinin buluşması gereğinden söz etti, "Çankaya’yı halka açmak" amacını kayda geçirdi. Erdoğan, Çankaya turlarına salı günü DYP lideri Ağar’la başlayacağını açıkladı. Erdoğan soruları şöyle yanıtladı:

GRUPTA AÇIKLAYACAĞIM

Mitingi nasıl değerlendiriyorsunuz?


- Şiddete yönelik bir şey olmadığından memnunum. Organize edenler amacına ulaşmışlar mıdır, ulaşmamışlar mıdır bilemem.

Miting kararınızı etkiler mi?

- Hayır. İstişare sürecim devam ediyor.

Teşkilat yoklaması ulaştı mı?

- Geldi. Bu gezi sırasında inceleyeceğim. Daha açıp bakmadım.

İstişare sürecinde değerlendirme nasıl olacak?

- Harman yapıp, ortaya çıkan sonuçları MKYK’da değerlendireceğiz.

İstişare sürecinde hava ne?

- Biri çıkıp ben de aday olabilirim diyebilir. Ancak şu anda böyle bir hava yok. İstişarelerde şu ana kadar 300 milletvekili ile görüştüm. Genelde şöyle bir konsensüs var; ’Kararın, kararımızdır. Takdirine uyarız’. Böyle bir hava var.

Kararınızı 24 Nisan’da parti grubu toplantısında mı açıklayacaksınız?

- Grupta açıklamak gibi bir düşüncem var. İlla 24’ünde değil 25’inde de olabilir grup. Usul MKYK’da belirlenecek.

BAYKAL’LA GÖRÜŞMEM
/images/100/0x0/55ea2e45f018fbb8f86fff75


Diğer partilerle bir araya gelecek misiniz?


- Salı günü saat 13.30’da DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’la görüşeceğim.

Aday belirlemeden, isim vermeden Ağar’la ne görüşeceksiniz?

- Süreci görüşeceğim. Ağar’ın yaptığı açıklamalar, demokratik sürece yönelik olarak destekleyici mahiyette açıklamalardır.

367 için yorumu mu?

- Evet.

Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ile görüşecek misiniz?

- MKYK kararına göre neden olmasın, Sayın Mumcu ile de görüşebiliriz.

Ama, Deniz Baykal ile görüşmeyeceksiniz.

- Baykal bu işi çok çirkin mecraya götürdü. Şahsıma yönelik hakaretamiz açıklamaları oldu. Böyle düşünen biriyle neyi konuşacaksınız? Bülent Bey’in güzel bir lafı var; yumruğu sıkılmış bir elle nasıl tokalaşacaksınız. Çirkin oyunlar oynanıyor. Parlamento uzlaşma yeri değil. Olsa bu kadar çok siyasi parti olmazdı.

Ayın 18’inde karar çıkarsa, 25’ine kadar gizli tutabilir misiniz?

- Tutarım, şüpheniz olmasın.

Yakın geçmişte iki parti lideri cumhurbaşkanı seçildi; ama parti kimliğini geride bırakamadı. Siz veya seçilecek Ak Partili bırakabilecek misiniz?

- Mecbur. Başbakan olarak kaldığınız zaman bir siyasi kimliğiniz var. Buradan ayrılıp Çankaya’ya gittiğiniz zaman siyasi kimliğiniz geride kalmıştır. Siz artık devletin başı durumundasınız. Bunu korumak zorundasınız ki milletin birliği ve bütünlüğünü koruyabilesiniz. Siyasi kimliğinizi nerede saklarsınız? Hafıza kayıtlarında. Nerede gün ışığına çıkar? Seçim sandığında. Vatandaş olarak gidip oyunuzu kullanırsınız. Tabii oyunuzu aleni olarak (eliyle işaret ediyor) göstermeden.

Özal ve Demirel’den sonra partilerinde sıkıntı yaşandı, Ak Parti’de de yaşanır mı?

- Güçlü bir liderseniz, siz gidince partiyi paylaşma süreci başlar. Rahmetli Özal’da, ilk başta olmadı, ama sonra yaşandı. Özal, partiyi yeniden sahiplenmek isteyince olumsuzluklar yaşandı. DYP’de de aynısı oldu. Tansu Hanım partiyi güçlü tuttu.

Demirel, Çankaya’ya çıkarken arkama bakmam dedi...

- Aslında olması gereken o. Olması gerekeni söyledi. Ben daha agresifini söylüyorum: Lider öldü, desinler. Yerine gelenin partiyi sahiplenip yerine götürmesi lazım.

GÜL DE BİLMİYOR

Kararınızı eşiniz biliyor mu?


- Hayır; ama ne düşündüğünü bana net olarak söyledi.

Bülent Arınç, "Bir tek Abdullah Gül bilebilir" dedi.

- Abdullah Bey bile bilmiyor.

Gül ile 4 yıl önce anlaşma yaptığınıza dair şehir efsanesi ?


- Bir anlaşma yok. Abdullah Bey’le kardeşlik bağımız devam etmektedir. Kardeşlik bağlarını aşındıran bir şey olmadı. Bundan sonraki süreçte de en ufak bir şey olmaz.

DAVULLA OLMAZ

Orgeneral Büyükanıt Kuzey Irak’a askeri operasyon talebini size iletti mi?


- Biz MGK’da çeşitli konuları konuşuyoruz. Daha önce bildirilerin dışındaki açıklamaları ihanet olarak gördüğümü kalın harflerle söylemiştim. Tayyip Erdoğan olarak şimdi tersini yapamam. Şu anda takvim var yürüyor. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Bu tecrübeyi geçirdik. Nasıl adım atacağımızı biliyoruz. Genelkurmay’la askeri boyutunu ben de, Abdullah Bey de görüşüyoruz.

Davul zurnayla operasyon olur mu?

- Olmaz.

Yeni Cumhurbaşkanı çok uçacak

Bu uçakta son seyahatiniz mi?

- AK Parti’nin seçeceği cumhurbaşkanına tahsis edeceği uçak havuz sisteminden olacak. Başbakanın ayrı, cumhurbaşkanının ayrı uçağı olmayacak. Çünkü aksi halde kullanılmasa da masrafı var. Bakım onarımını yapıyorsunuz.

Yeni cumhurbaşkanı kabul etmezse?

- Arkadaşlarla konuştuk. Parti kararıdır.

Yeni cumhurbaşkanı çok uçacak mı?

- Ondan hiç endişeniz olmasın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!