Libyalı isyancılardan Türkiye'ye ağır suçlama

Güncelleme Tarihi:

Libyalı isyancılardan Türkiyeye ağır suçlama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2011 18:52

Libyalı isyancılar, NATO’nun Muammer Kaddafi’ye bağlı güçler üzerine düzenlediği operasyonlardaki yavaşlıktan dolayı duydukları öfkenin hedefine, birliğin tek Müslüman üyesi Türkiye’yi oturttu. İsyancılar, Türkiye'nin Kaddafi rejimine yakıt sattığı iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

 

ÇÖLDE YAŞANAN ÇATIŞMALARDAN EN SON GÖRÜNTÜLER/Foto Galeri

 

Libya Ulusal Konseyi’nin Londra koordinatörü Cuma El Gamati, Washington Times’a verdiği röportajda, “Türkiye’nin Kaddafi güçlerine yönelik NATO operasyonlarını engellediğini” söyledi.

 

Gamati, “Son 4–5 gündür NATO operasyonlarının yavaşlamasının nedeninin Türkiye’nin vetosu olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

Konsey’in ABD’deki resmi temsilcisi Ali Aucali ise Türkiye’nin Libya konusunda tutarsız davrandığını belirtti.

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE YAKIT SATIYOR

Aucali, “Türkiye’nin tavrı başlarda tutarlı değildi. Çok fazla tutarlı açıklama göremedik. Ancak şimdi kendilerine bir arabulucu rolü biçtiklerini ve iki tarafla birden görüştüklerini görüyoruz. Ankara’nın taraf tutmayı bırakıp orta noktaya geldiğini görmekten memnunum” dedi.

 

Öte yandan, Gamati, Türkiye’nin Kaddafi rejimine yakıt sattığına dair Libyalı isyancıların elinde güvenilir bilgi olduğunu ifade etti.

 

İsyancı grupların içinden kaynaklar, Türkiye’den gelen yakıtın başkent Trablus ve 50 km batısındaki Zaviye’ye ulaştığını belirtti.

 

Türkiye ile Libyalı isyancılar arasındaki ilişkiler son bir hafta içinde fazlasıyla gerildi. Bu hafta başında, isyancılar Bingazi’ye tıbbi yardım ve gıda taşıyan bir Türk gemisini geri çevirdi. Çarşamba günü ise Bingazi’de Türk başkonsolosluğu saldırıya uğradı.

 

Bingazi’de bulunan adını açıklamak istemeyen bir isyancı, Türkiye’nin yardım gemisinin, Ankara’nın demokrasi yanlısı isyancılara destek için NATO ve ittifak güçlerinin operasyonlarına engel olan tavrına tepki olarak geri çevrildiğini söyledi. Aynı kişi, “Türkiye’nin engelleyici tutumunun nedeni anlaşılamadı” dedi.

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE’DEN CEVAP

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın üst düzey danışmanlarından İbrahim Kalın ise İngiliz Times gazetesine gönderdiği e-mail’de, Libyalı isyancıların iddialarının “tamamen yanlış ve asılsız” olduğunu ifade etti.

 

Kalın, “Türkiye NATO’nun oluşturduğu uçuşa yasak bölgedeki çabalarına, silah ambargosuna ve insani yardımlara aktif katılım göstermektedir” dedi. Kalın, “Misrata ve Bingazi’ye tek insani yardım ve tıbbi desteği veren ülkenin Türkiye olduğunu” da sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!