Libya'da yeni işkence iddiaları

Güncelleme Tarihi:

Libyada yeni işkence iddiaları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2012 17:27

Libya'da devrik lideri Muammer Kaddafi yanlılarının işkenceye hedef olduklarına ilişkin yeni iddialar gündeme geldi.

Haberin Devamı

Libyada yeni işkence iddiaları

 

BBC'ye bilgi veren Misrata cezaevinden bazı tutuklular, dövüldüklerini, kırbaçlandıklarını ve elektrik şokuna maruz bırakıldıklarını anlattı.

 

Kentin askeri konseyinin başkanı ise iddiaları reddediyor.

 

BM'nin insan haklarından sorumlu en üst düzey yetkilisi Navi Pillay, Libya'daki geçici hükümete bütün cezaevlerinin kontrolünü devralması çağrısında bulundu.

 

Kaddafi 100 gün önce eski isyancılar tarafından sağ ele geçirilmiş, daha sonra öldürülmüştü.

 

Haberin Devamı

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, bu hafta işkence vakaları nedeniyle Misrata'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

 

Misrata cezaevine girmeyi başaran BBC muhabiri Gabriel Gatehouse'ın görüştüğü tutuklular dövüldüklerini ve elektrik kablolarıyla kırbaçlandıklarını anlattı.

Tutuklular, işkence uygulamalarının cezaevinde değil, götürüldükleri askeri tesislerde yapıldığını anlatıyor.

 

Bir tutuklu yakınlardaki askeri bir tesise götürüldüğünü belirterek, burada sürekli yaralı olan ayağına vurduklarını aktardı. Bazı tutuklular da, cezaevine getirilmeden önce işkence gördüklerini bildirdi.

 

Uluslararası insan hakları örgütleri, bu tür olayların Libya'da yaygın olduğuna dikkat çekerken, Uluslararası Af Örgütü, ''İşkence resmi askeri ve güvenlik birimlerin yanısıra yasal çerçevenin dışında faaliyet gösteren milisler tarafından uygulanıyor'' açıklamasını yaptı.

 

İŞKENCEDE ÖLÜM

Misrata cezaevi yetkilileri ise, cezaevinden çıkarılan tutukluların işkenceye götürüldüklerini, ama bunu durdurmak için ellerinden bir şey gelmediğini savunuyor.

 

Haberin Devamı

Uluslararası Af Örgütü, Libya'daki gözaltı merkezlerinde çok sayıda kişinin milislerin işkence uygulamalarına hedef olduktan sonra öldürüldüklerini duyurdu.

 

Örgüt, Trablus, Misrata ve Geryan kentlerinde başlarında, sırtlarında ve kollarında açık yara bulunan çok sayıda hasta tespit ettiğini açıkladı.

 

Öte yandan, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de, 115 kişiyi işkenceye bağlı yaralanmalar nedeniyle tedavi ettiği Misrata kentindeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

 

Örgüt, ülkede bulunmalarının istismar edildiğini belirterek, ''Bizim görevimiz savaş mağdurlarına ve hasta tutuklulara sağlık hizmeti sağlamak, aynı hastaları işkence seanslarının ardından tedavi etmek değil'' dedi.

 

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler yetkilileri de, Libya'da denetim altına alınamayan milislerin binlerce kişiyi gizli gözetim merkezlerinde tuttuğunu söyledi.

 

Birleşmiş Milletler'in insan hakları sorumlusu Navi Pillay da, milis gruplarının Kaddafi yanlısı sekiz binden fazla kişiyi yasa dışı olarak gözetim merkezlerinde tutmaya devam ettiğini belirtti.

 

Pillay, otorite boşluğu nedeniyle bu kamplarda işkence ve kötü muameleye uygun bir ortamın oluştuğuna dikkat çekti.

 

BM yetkilisi Libya hükümetinin bu kampları milislerden devralmasını isteyerek, tutsaklara yasalara uygun olarak muamele edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!