Libya’da lekeli başlangıç

Güncelleme Tarihi:

Libya’da lekeli başlangıç
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2011 00:00

Libya’da nihai zafer, 8 ay süren isyanın başladığı Bingazi’de ilan edildi. Devrik lider Kaddafi’yi Sirte’de öldürüp kente dönen milisleri on binlerce kişi karşıladı. Ancak İngiltere Savunma Bakanı Hammond, acımasız bir muameleye tabi tutulan Kaddafi’nin öldürülmesinin devrimi “lekelediğini” söyledi.

Haberin Devamı

ON BİNLERCE Libyalı, Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarına karşı başlatılan isyanın kalbi olan Bingazi’de dün nihai zaferi kutladı. Kaddafi’yi memleketi Sirte’de öldürüp Bingazi’ye dönen milisler, Kiş Meydanı’nda coşkuyla karşılandı. 8 ay süren iç savaşın ardından ülkenin “kurtuluşu” ilan edilirken,“Çok yaşa özgür Libya” sloganları atıldı. Kaddafi’nin ölümü ise tartışma yaratmaya devam ediyor. Kaddafi’nin cesedi, Misrata’da bir morgda yapılan otopsinin ardından dün tekrar soğuk hava deposunda sergilenmeye başladı. Tıbbi yetkililer, “Trablus’dan gelen emir üzerine böyle bir niyetimiz olmamasına rağmen otopsi yaptık. Kaddafi’nin ölüm nedeni kafasının sol yanından giren kurşun” dediler.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, çapraz ateş sırasında kendi korumaları tarafından vurulmuş olabileceğini öne sürdü. “Dürüst olmak gerekirse keşke Kaddafi yaşıyor olsaydı. Keşke davasında savcısı olsaydım” diyen Cibril, geçici hükümetin bir ay içinde kurulacağını ve en kısa zamanda seçimlere gideceklerini belirtti.

Haberin Devamı

İngiltere’nin yeni Savunma Bakanı Philip Hammond ise Kaddafi’nin ölümü konusunda, “Biz böyle iş görmeyiz. Yeni Libya hükümeti olanlar yüzünden uluslararası toplumdaki saygınlığının bir miktar lekelendiğini anlamalıdır” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Kaddafi’nin ölümü hakkında BM soruşturması açılmasını destekleyeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!