Lehman sahalara geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Lehman sahalara geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2010 16:04

Küresel krizin derinleşmesinde dönüm noktası olan Lehman Brothers, Pazartesi günü ABD iflas mahkemesine sunduğu planıyla elinde kalan varlıkları ve operasyonları durdurup ABD tarihinin en büyük iflas davasını sonlandırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Şu anda Chapter 11 olarak adlandırılan iflas koruması yasası kapsamında olan Lehman, plan kapsamında LAMCO adında yeni bir şirket kurarak iflas ettikten sonra elinde kalan ticari gayrimenkulleri, mortgage menkullerini, yatırım araçlarını ve özel girişim sermayesi varlıkların idaresini sürdürmeyi teklif etti.

 

Lehman'ın 15 Eylül 2008’de iflas koruma başvurusunda bulundu ve yaklaşık 600 milyar dolarlık varlığı devlet koruması altına alındı. Banka başvurunun ardından bünyesindeki en büyük birimlerini hızla elinden çıkardı.

 

Ancak hükümetin işe aldığı yüzlerce çalışan, iflas başvurusundan bu yana şirketin uzun vadeli gayrimenkul ve özel girişim sermayesi yatırımlarını kontrol etmeye devam etti.

Haberin Devamı

                     

BANKACILIK SİSTEMİNİN ZAFERİ

Lehman'ın iflas başvurusu yaptıktan sonraki bir buçuk yıl içinde elindeki önemli varlıklarını hızlı bir şekilde satıp, iflas korumasından çıkmak istemesi ise uzmanlar tarafından ABD iflas koruma sisteminin başarısı olarak değerlendirildi.

 

Georgia State Üniversitesi’nden iflas hukuku profesörü Jack Williams, “Lehman koruma başvurusu yaptığı zaman insanlar bu sistemin böyle bir şeyi kaldırıp kaldıramayacağını merak ediyordu… Şimdi ise sistemden şüphe edenlerin yanıldıkları ortaya çıktı. İflas koruma sistemi, küçük, orta ve büyük ölçekli şirketler için gayet verimli çalışıyor” dedi.

 

Bankanın yetkilileri ise, üzerinde aylardır çalıştıkları yeniden yapılanma planının, şirketin iflasına etkili bir çözüm getireceğine, şirketten alacakları olanların sorunlarına çözüm sunacağına ve hatta Lehman’ın kendi içindeki birimlerinin birbirlerine karşı açtıkları davaları bile sonlandıracağına inanıyor.

 

Lehman Brothers’ın şu anki tepe yöneticisi Bryan Marsal, “Mahkemeye sunduğumuz planın Lehman’ın bütün alacaklıları için adil bir finansal çözüm sunacağına inanıyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Banka, yeni kurulacak LAMCO şirketinin Lehman’a yönetim hizmetleri, varlık yönetimi danışmanlığı ve şu anda batan yatırım bankasının tasfiye etmekle uğraşan yüzlerce eski çalışan için uzun vadeli istihdam fırsatları yaratacağını söylüyor.

 

ALACAKLILAR DA KAZANACAK

Lehman’ın iflas davasına konu olmayan varlıklarının idaresini hala elinde tutabiliyor olması alacaklılarına ödeme yapmak için kaynak oluşturabilir. Ocak ayında yayımlanan bir rapor, bankanın iflas başvurusu yaptığı günden bu yana aldığı profesyonel destek için toplam 641.9 milyon dolar ücret ödediğine işaret etmişti.

 

Pennsylvania Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. David Skeel, Lehman bu şekilde iflastan çıkabilirse, banka iflasları için ayrı bir kurumun gerekli olup olmadığına yönelik tartışmaların başlayabileceğini söyledi.

 

Haberin Devamı

Skeel, “Lehman, hükümet tarafından iflasa sürüklenmiş bir banka olarak, beklenenden çok daha iyi bir ilerleme kaydetti” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!