Le Pen'e garip savunma

Güncelleme Tarihi:

Le Pene garip savunma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP Grup Başkanvekili Temel Karamollaoğlu, Erbakan'ın Türk düşmanı ırkçı Fransız lideri Le Pen'le buluşmasını, ‘‘Biz de Ecevit'le görüşüyoruz'' diyerek savundu. Karamollaoğlu, Le Pen'in Altınoluk'a Erbakan'ı görmeye gelmediğini, orada bulunduğu sırada uğradığını söylerken, ırkçı liderin otel ücretinin RP tarafından ödendiği ortaya çıktı.

Refah Partililer, Genel Başkanları Necmettin Erbakan'ın, Fransız Milliyetçi Cephe Partisi'nin Türk düşmanlığıyla tanınan ırkçı lideri Le Pen'le görüşmesini, ‘‘Biz de Bülent Ecevit'le görüşüyoruz'' sözleriyle savundu.

Grup Başkanvekili Temel Karamollaoğlu, dün Erbakan-Le Pen görüşmesini savunurken, önce, ‘‘Şimdi ben Meclis'te, benimle fikren bağdaşmayan, tenkit ettiğim bir çok arkadaşla oturup çay içip sohbet ediyorum. Yani ben birden bire onların fikrini mi benimsiyorum, onlar benim fikrimi mi benimsiyorlar? Yoo'' diye konuştu. Ardından, bu sözlerine açıklık getiren Karamollaoğlu, şaşırtan bir tavırla, Le Pen ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit arasında benzerlik kurarak, şöyle dedi:

‘‘Ben Sayın Ecevit'i tenkit ediyorum. Yani şimdi Sayın Ecevit buraya gelse, kendisine karşı kaba mı davranmam gerekiyor. Hayır. Tenkit ettiğim Sayın Ecevit'in tavrıdır. Oturduğumuz zaman Sayın Ecevit'le elbette gayet rahat görüşürüm.''

Karamollaoğlu, ‘‘Ecevit'le Le Pen'i aynı kategoride mi değerlendiriyor sunuz?'' sorusu üzerine de, ‘‘Ben öbür adamı (Le Pen) da beğenmiyorum. Ben Hıristiyanları da beğenmiyorum. Ne yani şimdi ben, bütün Hıristiyanlarla alakayı mı keseceğim? El insaf yani'' yanıtını verdi.

Erbakan-Le Pen görüşmesinin haber olarak kamuoyuna yansıtılmasını, ‘‘Medya tarafından konuyu saptırmaya yönelik bir hadise'' olarak da niteleyen Karamollaoğlu, daha sonra görüşmeye ilişkin, ‘‘Le Pen, Altınoluk'a Sayın Erbakan'ı görmeye gelmemiştir. Olsa olsa orada bulunduğu sırada uğramıştır'' açıklamasını getirdi.

Karamollaoğlu, ‘‘Peki, oradan Doğu Perinçek geçse, şöyle bir uğrayayım dese, Sayın Erbakan onu da kabul edecek mi?'' sorusu üzerine de, ‘‘Şimdi, el insaf yani. Doğu Perinçek'le görüşülmüyor mu?'' dedi.

Altınoluk'ta bulunan RP İstanbul Milletvekili Ali Oğuz da, Le Pen'in gelişiyle ilgili sorulara kaçamak yanıtlar verdi. Le Pen'le, Erbakan'ın neler konuştuğuna ilişkin soruya Ali Oğuz, şu yanıtı verdi:

‘‘Biz geldiğimizde burada yoktu. Bütün gazeteler bunu yazıyor. Peki Erbakan bir yabancı siyasi lider ağırlayamaz mı? Bunda ne gibi bir gariplik var? En nihayetinde bir siyasi partinin lideridir. Konuk etmiştir. Türk milleti misafirperverdir. Erbakan, hayır konuşmayacağım diyemezdi.''

Bu arada, Le Pen'in, Altınoluk'ta kaldığı otelin parasını da RP'nin ödediği ortaya çıktı. Le Pen, Elbis Otel'den herhangi bir ücret ödemeden ayrıldı. Bunun üzerine otel yetkilileri de, Kral dairesinde kalan Le Pen'in 30 milyonluk otel parasını, aynı otelde kalan RP'lilerin hesaplarına kaydettirdiler.

Erbakan-Le Pen'le görüşmesi, RP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Ruslar'ın faşist lideri Jirinovski ile buluşmasını da hatırlattı. Gökçek, geçen yıl Nisan ayında Moskova'ya yaptığı gezi sırasında, Jirinovski'yi ziyaret ederek, bir saat süren bir görüşme yapmıştı. Jirinovski, görüşmenin ardından, ‘‘Erbakan ile yüzde 90 hemfikiriz. Görüşlerimize en yakın parti RP'dir'' demişti.

Yılmaz: "Birbirlerine yakıştılar"

Başbakan Mesut Yılmaz, aşırı sağcı Le Pen'le, RP Lideri Necmettin Erbakan'ın görüşmesine ilişkin bir soruya, ‘‘Ben hiç garipsemedim. Aşırılar a jşırılarla görüşür. Gayet normal. Yakışıyorlar birbirlerine'' diye yanıt verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!