Lazer epilasyon nedir? Lazer epilasyon nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Lazer epilasyon nedir Lazer epilasyon nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2018 16:29

Ülkemizde en sık uygulanan estetik işlemlerden olan, istenmeyen tüylerden kalıcı ve sağlıklı bir şekilde kurtulmayı sağlayan lazer epilasyonun, dikkatlice yapılması ve herkese uygulanmaması gerekiyor. Peki, lazer epilasyon nedir? Lazer epilasyon nasıl yapılır? İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler ışığında lazer epilasyon hakkında merak edilen detaylar...

Haberin Devamı

Tanımı: Lazerle epilasyon, istenmeyen kılların ışınla yok edilmesi tedavisidir. Lazer ışığının hedefi kıl folikülü çevresinde bulunan renk hücreleridir. Bu nedenle epilasyonun başarısı kılın rengi ile doğru orantılıdır. Beyaz kıllarda lazer epilasyon hiç etkili olmayıp, ince kıllarda da başarı sansı oldukça düşüktür. Lazer ile istenmeyen kıllara işlem yapılır.

Şikayetleri: Genetik, metabolik ya da hormonel nedenlerle vücutta istenilmeyen bölgelerde artmış kıllanma şikayeti bulunan kişilere ya da sadece kozmetik şikayeti bulunan kişilere uygulanabilir. İşlem öncesinde hastanın deri ve zuhrevi hastalıklar ya da plastik cerrahi uzmanı tarafından fizik muayenesinin yapılması, gerekli durumlarda ise hormonel değerlendirilmesi yapıldıktan sonra kadın hastalıkları, endokrin hastalıkları ve diyetisyen ile ortak değerlendirilmelidir. Altta bir hastalık yatması durumunda yapılan lazer epilasyon hem etkin olmayacak hem de hastaya uygulanan seans sayısı artarak hastaya maddi ve manevi yük olarak geri dönecektir.

Haberin Devamı

Bulguları: Bayanlarda erkeklere benzer dağılımda androgen bağımlı tüylenme artışına hirsutizm denir. Klinisyenin bunu gözlemlemesi ardından, adet kanamasının 2. veya 3. günü kan tahlili yapılır ve ultrasonografik olarak yumurtalıklar ve böbrek üstü bezleri değerlendirildikten sonra kişi gerekli bölümlere konsulte edilir. Tüm tahliller sonuçlandıktan sonra kişi lazer epilasyona uygun hale gelir.

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Lazer epilasyon öncesinde hastanın kıllanma derecesi  Ferriman-Gallway skorlama sistemine göre derecelendirilir. Uygun laser cihazına karar verirken kılın rengi, çapı, kıl etrafındaki derinin rengi önemlidir.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır: hasta için hangi lazerin uygun olacağı deri ve zuhrevi hastalıklar ya da plastik cerrahi uzmanı tarafından fizik muayenesinin yapılması ardından karar verilir. İlk uygulama ve sonrasında yapılacak olan uygulamalarda dozlar değiştirilebilmektedir. Seans sayısı kıl ve cilt rengine göre değişiklik göstermektedir. Uygulama sırasında hem hastanın hem de doktorun gözleri lazer ışınlarından korunmalıdır. Uygulamaya gelirken hasta iyice dinlenmiş olmalıdır ve  uygulama öncesinde alkollü içecekler tüketmemiş olmalıdır.

Haberin Devamı

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir: Lazer sonrası gelişebilen yan etkiler şunlardır: Geçici olabilen kızarıklık ve nadiren geçici ödem (şişlik), göze direkt atış yapılması sonucu körlüğe kadar gidebilen problemler oluşabilir, kıl folliküllerinin kabarması, yanık, uygulama bölgesinde renk koyulaşması veya açılması, üst dudak uygulamalarında eğer varsa varolan uçukta yayılma, yüz bölgesinde nadirende olsa ince tüylerin yayılması. Bunların görülmesi durumunda hekiminize başvurunuz. Uygulama sonrası uygulama yapılan bölgenin güneşten korunması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!