Latin Amerika'da tek başına

Güncelleme Tarihi:

Latin Amerikada tek başına
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gazeteci Oya Ayman, Ekvador, Peru, Bolivya, Şili, Arjantin ve Meksika'yı kapsayan beş aylık gezisini anlatıyor.

DÜŞLERİYLE YOLA ÇIKTI

Gazeteci Oya Ayman, 1997 yılının sıcak bir yaz günü, sırt çantasını, fotoğraf makinesini, kamerasını ve düşlerini alıp yola çıktı. Ve okyanus ötesinde, gözlerden ırak Latin dünyasından içeriye girdi. Tavuklar, domuzlar ve papağanlarla birlikte sirki andıran otobüslerde, trenlerin üzerinde, kimsesiz çöllerde yolculuk yaptı. Beş ayda altı ülkeyi gezdikten sonra Türkiye'ye döndü. Ama yolculuğu henüz bitmedi. Çünkü yaşadıklarının sadece arkadaşlarıyla paylaştığı anılar olarak kalmasını istemedi. Yolculuğu, NTV'de bu ay yayınlanmaya başlayacak belgesel ve yazmakta olduğu kitaba son noktayı koyduğu zaman sona erecek...

CHE'NİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖY

Efsanevi gerilla Che Guevara'nın öldürüldüğü La Higuera köyü her yıl ölüm yıldönümünde dünyanın dört bir yanından gelen hayranlarıyla doluyor... Bolivya'nın güneydoğusunda yer alan La Higuera'da 20 kişi yaşıyor. Ama her yıl 8 Ekim'de yapılan Che Guevara'yı anma törenlerinde köyün nüfusu birdenbire binlere fırlıyor. Che hayranları duvarları Che resimleriyle doldururken, turistlerin bıraktığı parayla neşelenen köylüler içki içip ‘‘commandante Che’’ naraları atıyorlar yollarda.

ADIM BAŞI BAKİRE MERYEM

Latin Amerika yerlileri kendilerine baskıyla kabul ettirilen katolik dinine sıkı sıkıya bağlı. Bir zamanlar kutsal kabul ettikleri dağların yerini Bakire Meryem heykelleri almış... Ama Bakire Meryem sadece kiliselerinde ve evlerinde değil her yerde. Yollarda neredeyse adım başı bir Bakire Meryem, İsa heykeli ya da haç işareti var. Bu işaretlerdan çoğu aslında trafik kazası istatistiklerini gösteriyor. Her haç ya da heykel, orada meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitirenler için dikilmiş bir sembolik mezar taşı aynı zamanda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!