Latife Hanımın mektupları tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Latife Hanımın mektupları tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2005 12:28

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun "Atatürk’ün sadece aşk mektuplarını açıklamam" sözlerine farklı yorumlar geldi.

Haberin Devamı

Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci Prof.Dr. Türker Alan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun "Sadece aşk mektuplarını açıklamam. Latife Hanımın ailesiyle konuşacağız. Kişiye özel derlerse açıklamayacağız" sözlerini değerlendirirken, mektupların açıklanmasında Atatürk’ün tarihi kişiliğinin zedelenmesinden korkulabileceğine işaret etti.

Alkan, "Mektupların mahiyetini bilmiyorum; ama Atatürk’ün istismar edilmesinden de korkuluyor olabilir. Atatürk gibi tarihe mal olmuş bir kişi, tarihi açıdan çok değerlidir. Bu nedenle aşk mektupları da açıklanabilir diye düşünüyorum. Örneğin Napolyon’un aşk mektuplarnı bulsalar açıklamayacaklar mı?" diye konuştu.

OSMANLI’DAN BERİ BELGE GİZLEMESİ VAR

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halil Berktay ise, Türk Tarih Kurumu Başkan Yusuf Halaçoğlu’nun sözlerinden "Aşk mektuplarının açıklanamayacağı ama diğer belgelerin sansürsüz biçimde yayınlandığı" gibi bir düşüncenin ortaya çıktığını belirterek, bunun gerçek dışı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Osmanlı’dan bu yana Türkler’de belge tasviyesi ve gizlemesi bulunduğunu ifade eden Berktay, kişilerin özel hayatı korunacaksa bunun sadece Atatürk için değil herkes için geçerli olması geretiğini savundu.

"Ama bugün görüyoruz ki kişilerin özel hayatları hoyratça kullunılabiliyor. Ben özel hayatın sadece kişiye özel olduğunu bu nedenle de mektupların açıklanmamsı gerektiğini düşünüyorum. Bunu sadece Atatürk için gözetmekse tabulaştırmak anlamına gelir. Çok büyük bir insan olan Atatürk’e ne yazık ki insan muamelesi yapabiliyor muyuz diye sormak gerekir" dedi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise, şahsi belgelerin 100 yıldan önce açılmaması gerektiğini savundu. "Bugün Atatürk’ün aşk mektuplarını açıyorlarsa yarın benim de özel evraklarıma el atabilirler demek oluyor bu" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!