LAT: Avrupa'da cihad fikkri kadınlar arasında yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

LAT: Avrupada cihad fikkri kadınlar arasında yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 11:30

Amerikan Los Angeles Times gazetesi, cihad fikrinin kadınlar arasında yayılmaya başladığını belirtti. Haberde, Avrupalı kadınların intihar komandosu olma düşüncesinin de güçlendiği ifade edildi.

Sebastian Rotella imzalı haberde, "Aşırıcılık yanlısı bir Hollandalı grubun kadınlarının kutsal savaşın ön cephelerinin yeni isimleri olduğu" dile getirildi. Gazete, Avrupalı kadınların arasında cihad fikrinin de yayılmaya başladığını savundu.
Aşırı İslamcılar dünyasının erkek egemen bir dünya olduğunu belirten gazete, ancak artık kadınların da "cihadın partnerlerinden olma" arzusu içinde olduğunu ifade etti.

Hollandalı grubun, feminist çıkışları ile tanınan Ayaan Hirsi Ali’yi öldürme yemini ettiği belirtilen haberde, geçtiğimiz yaz polisin 23 yaşındaki grup lideri ve eşini milletvekiline suikast yapmaya giderken yakaladığı aktarıldı.

'KADINLAR DAHA AZ ŞÜPHE ÇEKİYOR'

"Bu tehlikeli bir akım" diyen Ali, dünyada terörle mücadele konusunda kadınların şiddetten daha uzak görüldüğü ve bu yüzden daha az şüphe çektiğini vurguladı. Hollandalı anti terör savcısı Digna van Boetzelaer ise, söz konusu örgütteki kadınların çok akıllı olduğunu belirterek hepsinin Hollanda’da doğduğu, büyüdüğü ve eğitim gördüğünü vurguladı.

BELÇİKALI İNTİHAR SALDIRGANI DİKKATLERİ ÇEKMİŞTİ

Geçtiğimiz Kasım ayında Irak’ta, Belçikalı Muriel Degauque’ün bir Amerikan konvoyuna yönelik intihar saldırısı gerçekleştirmesi, pek çok Avrupa ülkesinin konu ile ciddi biçimde ilgilenmesine neden olmuştu. 35 yaşındaki kadın, "Bilinen ilk batılı cihad kadını" olarak nitelendirilmişti.

Ancak Degauque, dünyadaki ilk kadın intihar saldırganı değildi. Yıllar boyunca Çeçenistan, Filistin, Ürdün ve Türkiye’de kadınlar intihar saldırıları gerçekleştirdi.

Belçikalı Melike Aroud da kocasının Afganistan’daki El Kaide kampına katılmasıyla birlikte kocası ile birlikte bu ülkeye gitmiş, kocasının Taliban karşıtı Ahmet Şah Mesud’a yönelik bir intihar saldırısında ölmesinin ardından İsviçre’ye gelmişti.

Aroud, "Terörü destekleyen bir internet sitesinin yöneticisi olduğu" gerekçesiyle İsviçre’de tutuklanmıştı.
Los Angeles Times’a göre, Avrupa’da kaygıları arttıran bir başka örnek de Fas polisince yakalanan Belçika doğumlu Muhammed Reha olmuştu. Haberde, Reha’nın Belçika’daki sorgusu sırasında, Avrupa’dan kadınlar ve erkekler arasında mücahit toplayan bir grubun yöneticilerinden olduğu iddia edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!