Laiklik dersi

Güncelleme Tarihi:

Laiklik dersi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gençleri kabul eden Başbakan Ecevit, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygurlık hedefini anımsatarak, ‘‘Bu kadar iddialı hedef, Türk ulusuna olan güvenini gösteriyor’’ dedi. Ecevit, gençlerin laikliği ve cumhuriyeti korumalarını istedi.

Gençler demokratik cumhuriyete sahip çıkın

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Türkiye'nin, Atatürk'ün açtığı yolda İslam'ın laiklik, demokrasi ve çağdaşlıkla bağdaşabileceğini kanıtladığını belirterek, gençlerden laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkmalarını istedi.

Ecevit, 81 il, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve KKTC'li engelli gençleri temsilen bir grup genci kabulünde gençlere laiklik dersi verdi. Türk devletini kuran ve çağdaşlaşma hareketini başlatan Atatürk'ün eserlerini gençliğe emanet etmesini Türk gençliğinin ayrıcalığı olarak nitelendiren Ecevit, bunun ağır bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

Atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti ve eserlerini gençliğe emanet etmesinin altında, gençliğin her türlü yeniliğe açık olduğunu bilmesinin yattığını anlatan Ecevit, Atatürk'ün Türk ulusuna Türkiye'yi kısa zamanda çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne yükseltme hedefini gösterdiğini anımsattı. Ecevit, ‘‘Bu kadar iddialı bir hedef hiçbir ulusa yöneltilmedi. Bu da Atatürk'ün Türk ulusuna olan güvenini göstermektedir’’ diye konuştu. Ecevit, zorunlu ilköğretimin 8 yıla çıkarılmasının eğitim reformunun sadece bir boyutunu oluşturduğunu, aynı zamanda çağdaş eğitim ve bilim teknolojisini, en ileri ölçüde Türkiye'nin en ücra köşelerine götürmeyi hedeflediklerini söyledi.

ATATÜRK ESİN KAYNAĞI Atatürk'ün sadece bayramlarda anılmadığını söyleyen Ecevit, ‘‘Her gün, her adım başında O'nu anıyoruz. Çünkü, her adım başında karşılaştığımız sorunlara çözüm ararken, en büyük esin kaynağımız Atatürk olmaktadır’’ diye konuştu. Ecevit, Atatürk'ün çağdaş liderler arasında bugün yaşamaya devam eden tek lider olduğuna da dikkat çekti. Atatürk'ün gösterdiği hedefe ulaşmanın başta gelen koşulunu laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkmak olarak açıklayan Ecevit, şöyle devam etti:

‘‘Atatürk'ün açtığı yolda Türkiye, İslam'ın laiklik, demokrasi ve çağdaşlıkla bağdaşabileceğini ve laikliğin herhangi bir ülkeye büyük bir dinamizm kazandıracağını kanıtlamıştır. Onun için sizler Atatürk'ün bıraktığı emanetin gereklerini başarıyla yerine getirebilmek için her şeyden önce laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkmak durumundasınız. Sizler ve öğretmenleriniz bunun bilinci içinde. Bu bakımdan geleceğe güvenle bakabiliyoruz.’’

‘Takalar’ şiirini yazan Ecevit'e gençlerden taka

BAŞBAKAN Ecevit, dün kabul ettiği gençlerin tümüne fotoğraf makinesi armağan etti. Gençler de Başbakan'a illerinden getirdikleri çeşitli hediyeleri sundular. Gençlerden birinin armağan ettiği taka maketi ise büyük ilgi çekti. Bu maket Ecevit'in ‘Takalar’ adlı şiirinin hafızalarda tazelenmesine yol açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!