Laf çok icraat yok

Güncelleme Tarihi:

Laf çok icraat yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 12:11

Japonlardan sonra ülke sorunlarına en az ilgi gösteren millet Türkler. Ülke sorunlarına en fazla ilgi gösteren halk ise Danimarkalılar.

Haberin Devamı

İspanya’nın en büyük bankalarından BBVA’ya bağlı uluslararası bir araştırma kuruluşunun 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkler, Japonlardan sonra yerel ve ülke çapındaki sorunlara en az ilgi gösteren millet. Türk halkı ülke sonularını ve siyaset konuşmayı sevmesine rağmen, demokratik tepkisini ortaya koyma konusunda diğer ülkelerin çok gerisinde kaldı.

"Vatandaşlar ülke ve yerel sorunlara nasıl tepki veriyor?" başlıklı araştırmada, ABD, Almanya, Rusya, Japonya,Türkiye, Şili, Fransa, İsrail, Meksika, İngiltere, Danimarka, İtalya ve İspanya’da 20 bin kişinin görüşü alındı. Araştırma sonuçlarına göre Türklerin yüzde 62’si ülke sorunlarıyla yakından ilgilenmeyi tercih ediyor. Japonların yüzde 52’de kaldığı araştırmada ülke sorunlarına en fazla ilgi gösteren halk ise yüzde 79 ile Danimarkalılar oldu.

Haberin Devamı

KONUŞMAYI SEVİYORUZ AMA...

Her 10 Türkten 6.2’si ülke sorunlarını yakından takip etse de iş demokratik haklarını talep etme ve tepki göstermeye gelince Türkler sınıfta kalıyor. Araştırmaya göre Türkler sorunlar karşısında demokratik talepleri için sokağa çıkmaktansa kendi kendine söylenmeyi veya medya aracılığı ile olayları takip etmeyi tercih ediyor. Türklerin son bir yıl içinde sadece yüzde 3.2’si protesto gösterisine katılırken, büyük bir çoğunluğu evde kalmayı yeğledi. Gösteri yapmayı en çok sevenler ise yüzde 34 ile İspanyollar oldu.

İMZA DA TOPLANAMIYOR

BBVA nın yaptığı araştırmada, Türklerin büyük bir çoğunluğunun demokratik bir hak olan imza toplamaya da sıcak bakmadığı ortaya çıktı. Ankete katılan Türklerin sadece yüzde 13.2’si herhangi bir konuda imza toplamaya yanaşabileceği yönünde görüş belirtti.

Araştırmaya göre Türklerin siyasi ve sosyal olaylara katılımı da diğer ülke halklarına göre çok geride. Türkler bu alanda 13 ülke arasında yüzde 28 oranla 9’uncu olurken, Japonya, Rusya, Meksika ve Şili’yi geride bıraktı. Ayrıca Türkler Meksikalılarla birlikte siyasi konularda tavır almada en fazla arkadaşlarına danışan milletlerin başında geliyor. Türklerin yüzde 59’u demokratik istemler karşısında nasıl davranacağı konusunda arkadaşı veya ailesine danışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!