Kuzu: Dokunulmazlık dosyaları aradan alınıp görüşülebilir

Güncelleme Tarihi:

Kuzu: Dokunulmazlık dosyaları aradan alınıp görüşülebilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2012 20:22

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, kamuoyunda şok etkisine bakarak bazı dokunulmazlık dosyalarının aradan alınıp görüşülebilmesinin önünde hukuki bir engel olmadığını belirterek, “Siyasi irade bunları oturur düşünür, artısını eksisini; ona göre karar verir” dedi.

Haberin Devamı

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kuzu şunları söyledi: “Dokunulmazlık dosyaları henüz Karma Komisyon’a intikal etmedi. Şu anda Adalet Bakanlığı’na geldiğini biraz önce duydum, Bakan’ın açıklamalarından. Zannediyorum bundan sonra süreç, eski dosyalarda olduğu gibi Başbakanlık, Meclis Başkanlığı, oradan başkanı bulunduğum Karma Komisyon’a... Az önce baktığım rakam 855 dosya var. 855 dosyanın 750’ye yakını BDP’ye ait. Bunların içinde ‘kucaklaşma dosyaları’ henüz yok. Onlar da bir 10 dosya olsa sayı da artmış olacak.

DOKUNULMAZLIKLARI SAVUNDUM

Ben dokunulmazlıkları her zaman savundum. Milletvekilleri için dokunulmazlık önemli bir güvencedir ama takdir edersiniz ki bu güvende olmak, Meclis’i de herhalde suçluların sığındığı bir yer haline getirmemesi lazım. 20 kişiyi aşkın bir gruba 750 dosya; ‘El insaf, el merhamet’ derler. Ben ‘Suç makinesi haline gelmiş’ deyince kızıyorlar. Bunun başka izahı yok. Bundan ‘Dokunulmazlığı kaldırılsın’ anlamı çıkmasın, bunu o manada söylemiyorum. Gözlemimi söylüyorum. Bu kanun tanımamazlıktır, bu aymazlıktır. Dokunulmazlığı kaldırma meselesini eski yıllarda denedik. Biraz da vekil kendine dikkat etmesi lazım. Anadolu’ya gittiğimiz zaman bu kucaklaşma sahnesi çok rahatsız edici bir tablodur. İktidar-muhalefet düşünüp ne olacağına beraber karar verirler.”

Haberin Devamı

DOSYALAR ARADAN ALINIR

Kamuoyunda şok etkisi yaratan hadiselerle ilgili dosyalar öne çekilip görüşülebilir. Bu dosyaların aradan alınıp görüşülmesi hukuken mümkün mü tartışması var; buna hiçbir engel yok. Susurluk Davası’nda bu oldu. Yani toplumdaki şok etkisine bakarak bunlar yapılabilir. Dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili tek bir ölçü bulunuyor. Nedir o ölçü? Toplumdaki şok etkisi. Bunu başka ülkeler de uyguluyor. Susurluk’ta bunu gördük, bir iki başka olayda gördük. İsveç’te bir tecavüz olayı olmuştu, onun üzerine böyle bir tablo ortaya çıktı. Önceye alma anlamında söylüyorum. Suç niteliği tabi ki farklı. Tablo bu, bakalım nasıl bir şey olur, bekleyeceğiz.

BATASUNA’YI KAPATTILAR

Şiddete bulaşma konusu, malum, dünyanın kabul etmediği, siyasilerin uzak durması gereken bir durum. İspanya’da mesela BDP’den terörle ilgisi çok daha az olan Batasuna Partisi var, onu bile kapatmak durumunda kaldılar. BDP’nin yanında sütle yıkanmış, tertemiz, eğer o açıdan bakarsanız. Biz parti kapatmaya her zaman karşı olduk. Onlar istiyorlar ‘ah keşke kapatsalar’ diye ama herhalde böyle bir yanlışlık yapılmaz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!