Kuzey Kore'den ABD'ye öneri

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Koreden ABDye öneri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 08:46

Kuzey Kore'nin ABD'ye üst düzey görüşme önerisinde bulunduğu bildirildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un başkanlık ettiği Milli Savunma Komisyonu, Kore Yarımadası'ndaki gerilimi azaltmak, barış ve güvenlik sağlamak amacıyla ABD'ye nükleer ve güvenlik konularında üst düzey görüşmeler öneren bir bildiri yayımladı.

Yetkililer, Washington yönetiminden Kuzey Kore'nin görüşme talebine henüz cevap gelmediğini belirtti.

Güney ve Kuzey Kore arasında geçen çarşamba günü yapılması planlanan üst düzey görüşmeler, tarafların, heyetlerin başkanları konusunda anlaşma sağlayamaması üzerine iptal edilmişti.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Seul yönetiminin heyet başkanını değiştirmesinin ardından Kuzey Kore'nin heyetini 2 gün sürecek görüşmeler için Seul'a göndermeme kararı aldığını açıklamıştı.

Seul yönetimi, görüşmelerin bakan düzeyinde yapılmasını talep etmiş ancak Pyongyang kabul etmemişti. Taraflar arasında bakan düzeyindeki son toplantı 2007'de yapılmıştı. ?

Güney Kore, heyet başkanlığına daha düşük düzeyde bir yetkiliyi atamış, Kuzey Kore ise Seul'un kararını "provokasyon" olarak nitelemişti.

Görüşmeler, Kuzey ve Güney Kore arasında yıllardır devam eden düşmanlığın sonunda biteceği ve taraflar arasındaki ilişkilerin düzelmeye başlayacağı umudunu artırmıştı. Ancak görüşmelerin iptal edilmesi, tarafların ortak zemin bulmakta büyük zorluk yaşadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Kore Yarımadası'ndaki gerilim

Kuzey Kore'nin, 12 Şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Mart'ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.

ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıklayan Kuzey Kore, 11 Mart'ta Güney Kore ile ABD'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine Kore Savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini belirtmişti.

Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine ABD, 19 Mart'ta B-2 hayalet uçaklarını bölgeye göndermiş, Kuzey Kore ise 27 Mart'ta Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kesmişti.

Kuzey Kore, dün de Güney Kore ile "savaş durumuna" girdiğini açıklamıştı.

Muhabir: Tutku ŞenenYayınlayan: Şermin Coşkun
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!