Kutup ayıları ve geleceğin askeri

Güncelleme Tarihi:

Kutup ayıları ve geleceğin askeri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bilimadamları, kutup ayılarının kendilerine özgü çok özel bir kürk yapısına sahip olduklarını saptadılar. Bir kere kutup ayıları yaygın şekilde inanıldığı gibi beyaz bir kürke sahip değil, tüyleri transparan. Kutup ayıları bu sayede yalnızca gündüzleri değil, geceledi de fark edilmiyor. Hatta bu ilginç hayvanlar, kızılötesi kameralar ve morötesi tarayıcılar aracılığıyla bile görülemiyor. Ortalama eksi 20 derece olan Kuzey Kutbu ikliminde dahi ısınma problemi yaşamayan kutup ayıları bu özellikleriyle askerlerin dikkatini çekmeyi başardılar. Dayanıklılıkları ve kamuflaj konusundaki üstün özellikleriyle askeri projelere ilham kaynağı olarak görülmeye başlanan kutup ayılarının günlük hayatları ve fizik yapıları büyüteç altına yatırıldı.

Ayıların görünmezlik özelliği, ilk olarak birkaç yıl önce havadan fotoğraf çekerek vahşi hayvanların sayımını yapan Kanadalı bir resmi görevli tarafından belirlendi. Karlı yüzeyde bu beyaz ayıları görüntülemek mümkün olmuyordu. Fotoğrafçı, kızılötesi kamerayla filmle çekmeyi denediyse de, yine başarılı olamadı. Çünkü ayıların kürkü vücudu ısıtabilmek için morötesi ışınları çekerek kızılötesi ışınlara dönüştürüyordu.

Derileri siyah, tüyleri transparan olan kutup ayıları, neden beyaz görünüyorlar? Çünkü, Kutup ayılarının tüyleri, deriye spektrumun gözle görülmeyen morötesi ışınlarının içindeki sıcak güneş ışınlarının yüzde 90'ını iletirken, gözle görülür spektrumdaki ışınların sadece yüzde 10'unu iletiyor. Işınların geri kalanı ise etrafa dağılıyor. Böylece hayvan sıcak ve beyaz kalıyor, ki bu özellikler bir Kuzey Kutbu sakini için yaşamsal önem taşıyor.

Tüm bunlar yeterince garipken, kürkün hayret verici bir özelliği daha keşfedilmiş. Kürk, ışığın tüm cephelerden girmesine olanak veriyor ve tıpkı bir ayna gibi ışınları dosdoğru deriye gönderiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!