Kutsal toprakların yönetimi Suudiler’in elinden alınmalı

Güncelleme Tarihi:

Kutsal toprakların yönetimi Suudiler’in elinden alınmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 02:10

Otel yapmak için Osmanlı eseri Ecyad Kalesi'ni yıkan Suudiler, Türkiye'deki en yakın dostları olarak bilinen ‘‘Erbakancılar’’ı bile kızdırdı.

Suudi kraliyet ailesiyle olan yakınlığından ötürü, her yıl kralın özel davetlisi olarak Hac'ca ve Umre'ye gitmesiyle tanınan yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın yakın arkadaşı, İstanbul Milletvekili Süleyman Arif Emre de Suudilere ateş püskürdü.

Kutsal topraklardaki Osmanlı izlerini silmeye çalışan Suudiler'in bu tavrında, ‘‘Suud hükümetinin resmen kabul ettiği Vehhabiliğin katı ve haşin kurallarının da rolü vardır’’ diyen Emre, bu duruma karşı ‘‘radikal’’ sayılabilecek bir çözüm önerisi de ortaya attı. Emre, Türkiye'nin öncülüğünde İslam ülkelerinin birleşip, kutsal toprakların yönetimini Suudilerin elinden alması gerektiğini savundu.

Emre, Milli Gazete'deki dünkü köşe yazısında, Suudiler'in sadece Osmanlı izlerini silmekle kalmayıp, kutsal bazı mekanların ziyaretlerini de kendi anlayışları doğrultusunda yasakladığını belirterek, şöyle dedi:

‘‘Bu hususta bir çözüm gerekiyor. Bu işler böyle görüş açıları İslam dünyasına nazaran çok dar olan üç beş Suud yöneticisine bırakılamaz. Bugün kalkar bizim ecdadımızın tarihi eserlerini yıkarlar, yarın başka İslam ülkelerine de benzeri uygulamalar yaparlar.

Onun için bütün İslam ülkeleri birleşmelidir. Hac organizasyonu tanzimi ve mukaddes ve mübarek topraklarda bulunan dini ve tarihi değeri olan mahal ve eserlerin korunması müştereken yapmalıdır. Bu maksatla bütün İslam ülkelerinin katılacağı bir konsorsiyum veya daha münasip bir kelime bulunuyorsa adını siz koyun, bir özel yönetim kurulmalıdır. Bu yönetim, bir kaç Suud yöneticisinin şahsi ve indi görüşlerle yaptığı uygulamalara son vermeli, İslam ülkelerinin müşterek akl-ı seliminin ve İslam'ın barıştırıcı, kaynaştırıcı emir ve tavsiyelerinin ışığı altında müşterek yapıcı bir sistem teşkil etmelidir. Tabii ki bu meyanda tarihi eserlerin de gerektiği gibi muhafazası mümkün olacaktır.

Böylece, bütün İslam ülkeleri birleştiği takdirde Suud yönetimi kendi görüşlerini dayatamaz ve bu hayırlı teşebbüsün karşısına da çıkamaz. Türkiye bu teşebbüsün öncülüğünü yapmalıdır.’’

Emre
, Suudilerin bütün bu davranışlarının altında, ‘‘Kral ailesinin islam Halifesi olma isteğinin’’ yattığını savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!