Kutsal ittifak’a Bahçeli müdahalesi

Güncelleme Tarihi:

Kutsal ittifak’a Bahçeli müdahalesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Komisyonu'nda öğrenci affı görüşülürken MHP, FP, DYP ve ANAP'lılar türbanlı öğrencilerin üniversiteye girişini zorlaştıran mevzuat hükmünü deldi. Ancak MHP Lideri Bahçeli'nin telefonlu müdahalesiyle ''kutsal ittifak'' amacına ulaşamadı.

Üniversitede türbana taviz yok

TBMM Milli Eğitim Komisyonu, yükseköğretim öğrenci affı yasa teklifini kabul etti. Sağ partilerin türbanlı öğrencilerle okul yönetimlerini karşı karşıya getirecek olan düzenleme üzerindeki ittifakı, komisyon başkanını arayan MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından son anda engellendi. DSP, öğrenci affından yararlanacak türbanlı öğrencilerin ‘‘Okula devam etmeleri için mevzuata uymak zorunluluğu’’ getirilmesini şart koşmuştu. MHP, FP, DYP ve ANAP'lı üyelerden oluşan ‘kutsal ittifak’ın ortak hareketiyle bu düzenleme alt komisyonda delindi. Milli Eğitim Komisyonu’nda dün kanun teklifi görüşülürken aftan yararlanacak öğrencilerin ‘‘Okullarına kanunlara uygun olarak devam etmeleri’’ hükmü, DSP'nin itirazlarına rağmen MHP, FP, DYP ve bazı ANAP'lıların oylarıyla kabul edildi. 11 saat sürn toplantının bitimine dakikalar kala, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, komisyonun MHP'li Başkanı Abdur

rahman Küçük'ü telefonla aramasıyla her şey değişti. Küçük, ‘‘Ama görüşmelerini bitmek üzere. ANAP'lı üyelerin de itirazı olmadı. Peki istediğiniz gibi yaparız’’ diyerek telefonu kapattı. Bunun üzerine komisyonda hava gerginleşti, kargaşalar yaşandı. Küçük, komisyonun DSP ve ANAP'lı üyeleriyle kısa bir görüşme yaptı. Koalisyon ortakları önerge hazırlayarak, maddenin yeniden görüşülmesini isteyince DYP ve FP'liler toplantıyı terk etti. Görüşmeler yeniden başlayınca, muhalefet üyeleri de toplantıya yeniden döndü. Uzun tartışmalardan sonra DSP'nin istediği, ANAP'ın sahip çıktığı ve MHP'nin kerhen ‘evet’ dediği düzenleme yapıldı.

Tasarıda, ‘‘Öğrenciler, öğrenci haklarının devamı için yürürlükteki kanun ve kanunlara uygun ilgili mevzuata uymak zorundadırlar’’ denildi. Komisyonda kabul edilen af tasarısı Genel Kurul'a sevk edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!