Kutsal çağrı

Güncelleme Tarihi:

Kutsal çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Emekli öğretmenlerden göreve dönmeleri istendi

8 yıllık kesintisiz temel eğitim için seferberlik ilan eden Milli Eğitim Bakanlığı, emekli öğretmenleri resmi davetle göreve çağıracak. Uygulaması için 2 aşamalı plan hazırlanan yasa, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından jet hızıyla onaylandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 yıllık eğitimle ortaya çıkan öğretmen açığını kapatmak için seferberlik ilan etti. Başta emekliler olmak üzere tüm öğretmenler resmi davetle göreve çağrılacak. İhtiyaç bulunan yerlerde, sınıf öğretmenleri yeniden branşlarına, idari hizmette bulunan öğretmenler de eğitim hizmeti içine çekilecek. Bu arada 8 yıla öğretmenlerden örtülü destek geldi. Her yıl yaz boyunca ortalama 30 bin öğretmenin emekliliğini istediğini belirten yetkililer, bu yıl emeklilik başvurusu yapan öğretmen sayısının sadece 10 bin de kaldığını belirttiler. Kesintisiz eğitim uygulamasıyla öğretmen açığının ortaya çıkabileceğini düşünen binlerce öğretmenin emeklilikten vazgeçtiği bildirildi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de yasayı dün jet hızıyla onayladı. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay ise ‘‘Başaracağız'' dedi. Yasanın uygulamaya konulması için iki aşamalı plan hazırlandı. Uygulama şöyle işleyecek:

BİRİNCİ SINIFLAR Bu yıl ilkokula başlayacak yaklaşık 1.5 milyon öğrenci 1. sınıfa kaydedilecek. Bu öğrenciler için yine il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin koyduğu bölge ve mahalle sınırlaması uygulanacak. Lise 1'e gidecek öğrencilerin kayıtlarında da hiçbir değişiklik olmayacak.

ORTA 1'E KAYIT YOK Geçen yıl ilkokuldan mezun olup bu yıl ortaokula gitmeye hazırlanan yaklaşık 600 bin öğrencinin kaydında değişiklik olacak. Genel ve mesleki liselerin bünyesinde bulunan orta kısımların 1. sınıfına öğrenci alınmayacak. Bu öğrencilere mezun oldukları okullara başvurmaları halinde, izleyecekleri yol gösterilecek. Bunlar, mezun oldukları okullar ya da bir başka okulun 6'ncı sınıfa kaydedilecekler. Hiçbir çocuk açıkta kalmayacak.

OKUL BÖLGELERİ KURULDU Özellikle 5. sınıfı bitiren çocukların açıkta kalmaması için, il ve ilçelerde, öğrenci yoğunluğuna göre ‘okul bölgeleri' kuruldu. Sokak arasında kalan yerlerde oturan çocukların, hangi okul bölgesinde okuyacağı tespit edildi. Buna göre, 18 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasındaki kayıt döneminde, okullara başvuran velilere yol gösterilecek.

ANADOLU LİSELERİ DEVAM Bu yıl Anadolu liseleri ya da özel okullar sınavını kazanan çocuklar kayıtlarını yaptıracaklar. İlköğretimlerini bu okullarda tamamlayacak olan bu çocuklara, mevcut müfradat uygulanacak.

YATAY GEÇİŞ YOK İlköğretimin 6, 7 ve 8'inci sınıfını bu yıl bağımsız ortaokullar ile genel ve mesleki liselerin bünyesindeki orta kısımlarda okuyacak olan öğrenciler, hiçbir biçimde başka okula geçemeyecekler.

ÖN KAYIT UZADI Süper liselerle, merkezi sınavdan sonra açılan Anadolu liselerinin orta kısımlarına öğrenci alımında kullanılan ön kayıt süresi de uzatıldı. Ön kayıtlar 21-31 Ağustos arasında yapılacak.

PARASIZ YATILILAR Bu yıl, ilkokul son sınıf devlet parasız yatılı sınavını kazanan öğrencilerden, imam-hatip lisesi ya da diğer meslek ve genel liselerin bünyesindeki orta kısımlara kayıt yaptırmak isteyenler de, mezun oldukları okullara başvuracaklar. Bu öğrenciler, pansiyonu bulunan ilköğretim okullarına yerleştirilecekler.

YİBO'LARA SINIRLAMA Yatılı ilköğretim bölge okulları ile pansiyonlu okullara, okulu bulunan ve öğrencinin okuyabileceği sınıf açılan yerleşim birimlerinden öğrenci alınmayacak. Yeni alımlarda, ilköğretimi tamamlatmak üzere 6. sınıf öğrencilerine öncelik verilecek.

YATILIYA DEVLET ELİ Yatılı bölge okullarında okuyan öğrencilerin öğle yemeği ve bazı giderleri devlet tarafından karşılanacak. Fakir öğrencilere çanta, kitap, defter gibi yardımda bulunulacak. 6. sınıftan itibaren yatılı bölge okullarında okuyan fakir öğrencilerin tüm masrafları karşılanacak. Taşımalı sistemle okuyacak öğrencilere öğle yemeği verilecek.

ÖĞRETMEN TAŞINACAK İl, ilçe ve kasaba merkezlerindeki öğretmenlerden haftalık ders saatini dolduramayanlar, bu yükümlülüklerini ayrı yerleşim birimlerinde yerine getirecekler. Bu öğretmenlere ders ücreti, yolluk ve yevmiye ödenecek. Ortaokullardaki öğretmenler branş öğretmeni olarak görevine devam edecek. İlköğretimde branş öğretmeni ihtiyacı için ayrıca, liselerdeki branş öğretmenlerinden de ücretli olarak yararlanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!