Kutan'a isyan

Güncelleme Tarihi:

Kutana isyan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 01:52

Gelenekçilerden bir grup milletvekili ve eski örgüt yöneticisi Recai Kutan'ın yeni partinin genel başkanlığına gelmesine itiraz etti. İtirazcılar, ‘‘Eski tas eski hamam görüntüsü vereceğiz’’ dediler.

Geçen hafta Erbakan'ı ziyaret eden isyancılar, genç birinin başkan olmasını istediler. Milletvekillerini tersleyen Erbakan, ‘‘2003'te engelim kalmıyor. O zamana kadar sıkıntı istemiyorum’’ dedi.

Bu hafta partilerini kurmaya hazırlanan eski Gelenekçiler arasında ‘Eski tas eski hamam’ isyanı patlak verdi. Bir grup milletvekili ve eski örgüt yöneticisi, ‘‘Eski tas eski hamam görüntüsü vereceğiz’’ gerekçesiyle yeni partide Recai Kutan'ın genel başkanlığına itiraz edince kriz çıktı.

Bunun üzerine siyasi yasaklı lider Necmettin Erbakan devreye girerek ‘isyancılar’ı püskürttü ve partinin kuruluş takvimi değiştirildi.

Gelenekçi kanatta Kutan'ın başkanlığına ilk itiraz, kapatılan FP'nin İstanbul eski İl Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığını isteyen İstanbul eski il örgütünden yükseldi. Bu örgüt yöneticileri geçen hafta Erbakan'ı ziyaret ederek başkan değişikliği taleplerini ilettiler. Sayıları 20 kadar olduğu belirtilen Gelenekçi kanattan milletvekili de Kutan'ın yerine bir başka kişinin genel başkan yapılması için kulise başladı ve bu amaçla Erbakan ile yakın kurmayı Oğuzhan Asiltürk'ü ziyaret ettiler.

2003'E KADAR SABREDİN

Yenilikçi kanadın tabanda ve kamuoyunda estirdiği rüzgara dikkat çekip, genç bir kişinin başkanlığa getirilmesini isteyen milletvekilleri, Erbakan ve Asiltürk tarafından sert bir üslupla geri çevrildiler. Erbakan, Kutan'a itirazlara karşılık, ‘‘Benim siyaset yasağım 18 ay sonra bitiyor. 2003 Şubat'ında hiçbir engelim kalmıyor. O zamana kadar hiçbir sıkıntı istemiyorum’’ dedi.

İsyan üzerine devreye giren Erbakan ve Asiltürk'ün, yeni partinin kuruluş takvimini değiştirmeleri de dikkat çekti. Dün Bilkent Oteli'nde yapılan Kurucular Kurulu'nda hem partinin adının, hem de yeni genel başkanın belirleneceği önceden dillendirilirken, son anda yapılan değişiklikle bu işlemler, salı günü, Kurucular Kurulu dışında bu hareketin önde gelenlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek daha kapsamlı bir başka toplantıya ertelendi. Kutan dünkü Kurucular Kurulu'nda yeni partinin kuruluş takvimini ‘‘Salı günü program, tüzük netleştirilecek. Perşembe günü de kuruluş dilekçisi İçişleri Bakanlığı'na verilecek’’ diye açıkladı.

İsyan havası dünkü Kurucular Kurulu'na da yansıdı. Erbakan'ın ısrarı üzerine imza veren Eyüp Sanay imzasını geri çekti. Gelenekçi ve Yenilikçi kanatlar arasında ortada duranlardan Nevzat Yalçıntaş, Musa Uzunkaya, Özkan Öksüz ve Mahmut Göksu toplantıya gelmediler.

İKİ İLDEN TRANSFER

Gelenekçiler, Yenilikçi kanadın kalesi sayılan iki ilden iki önemli transfer de gerçekleştirdi. Yenilikçilerin önde gelenlerinden Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'nin eski il başkanı Mustafa Akkaş ile Bülent Arınç'ın memleketi Manisa'nın eski il başkanı Şerafettin Kabakçıoğlu, gelenekçilerin kurucuları arasında yer aldı.

KUTAN: MANEVİYATÇIYIZ

Kutan
dün Bilkent Oteli'nde 56'sı yeni 48'i eski milletvekili olmak üzere toplam 138 kurucu ile gerçekleştirdiği toplantıda Yenilikçilerin ‘‘Dinci parti de olmayacağız, sadece dindarların partisi de’’ diyen yenilikçilere ‘‘Biz maneviyatçıyız’’ sözüyle yanıt verdi.Kutan, değişen dünya ve Türkiye şartlarına uygun, herkesi kucaklayacak yeni bir parti kuracaklarını belirterek, tek başlarına iktidara geleceklerini öne sürdü. Kutan'ın ‘‘Allah yardımcımız olsun’’ sözlerine, kurucular ‘‘Amin’’ diye karşılık verdiler.

Yenilikçilerle uğraşmaya değmez

KAPATILAN
RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan, İzmir'de 300 araçlık konvoyun önündeki üstü açık Mercedes'le kent turu yaptı, parti genel başkanı gibi halkı selamladı. Yenilikçiler için, ‘‘Uğraşmaya değmez’’ diyen Erbakan ‘‘Efsane Başbakan’’ sloganlarıyla karşılandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!