Kutan: Ülke barajı kaldırılmalı

Güncelleme Tarihi:

Kutan: Ülke barajı kaldırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 13:41

SP Genel Başkanı Recai Kutan, "biz barajın yüzde 10'da kalmasını istiyoruz" diyenlerin aslında baraj korkularını bastırdıklarını savundu. Kutan, "Temsil sorununu aşmak için ülke barajı kaldırılmalıdır. İstikrar sorunu, seçim öncesi ittifaklara izin verilerek çözülebilir" dedi.

Haberin Devamı

Kutan, partisinin TBMM Grup Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, İstanbul`da büyük alışveriş merkezlerinde yapılan ve yüzde 50`ye varan indirimlerin anlata anlata bitirilemediğini söyledi. Bu anlatılanlara şaştığını, çünkü bu insanların 65 milyonluk ülkeyi 500 binden ibaret sandıklarını bildiren Kutan, ``Bunların 65 milyondan haberleri yok, bunların kuyruklardan, açlıktan, açlıktan ölen bebeklerden haberleri yok`` diye konuştu. SP Genel Başkanı Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:

``Bu hükümet gitmeden, IMF programları yırtılmadan bu sıkıntılardan kurtulmak mümkün değildir. Bu hükümetin gitmesi seçimle olur. Şimdi millet seçim sandığı bekliyor. Bu milleti açlığa mahkum eden iktidar partileri, Siyasi Parti ve Seçim Yasası spekülasyonları ile seçim sandığını uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Rantiye çevreleri de bu durumdan memnun. Onlar da böyle dönemde (hemen seçimin) yanlış olacağını söylüyorlar. Çünkü onlar paralarını kat kat faize bağlamışlar.``

Haberin Devamı

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASI

Recai Kutan, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası`nda siyasetin serbestçe yapılmasını sağlayacak değişikliklere, Seçim Yasası`nda da  bütün milletin, toplum kesimlerinin düşüncelerinin Meclis`e taşınmasını sağlayacak düzenlemelere gidilmesini istedi. Demokrasi ilebağdaşmayacak gerekçelerle ülke barajı getirildiğini, bunun yanlış olduğunu anlatan Kutan, şöyle konuştu:

``Ben baraj tartışmasında özellikle iktidar partilerinin samimi olmadıklarını görüyorum. (Biz barajın yüzde 10`da kalmasını istiyoruz)diyenler, aslında  baraj korkularını bastırıyorlar.

Bu konu kimin barajı geçtiği ya da geçmediği hesabı ile ele alınamaz. Baraj konusunun gündeme gelmesi (temsil ve istikrar) bağlamında ele alınabilir. Temsil sorununu aşmak için ülke barajı kaldırılmalıdır. İstikrar sorunu, seçim öncesi ittifaklara izin verilerek çözülebilir.

Aslında  parlamenter demokratik sistemlerde temsil ve istikrar sorunu hep vardır. Eğer parlamenter demokraside ısrar edilecekse istikrar için çare, seçim öncesi ittifaklardır.``
   Â
ÃœLKE BARAJI OLMAZ
   Â
Türkiye`nin artık yürütme ve yasamayı birbirinden tümüyle  ayırmayı da tartışması gerektiğini ifade eden Kutan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

``Eğer böyle olursa yürütme belli bir süre için iki turlu bir seçimle seçilir, istikrar sorunu olmaz. Yasama da ayrıca seçilir, ülke barajı olmaz, seçim bölgesi barajını aşan her aday parlamentoya girer, bu şekilde temsil sorunu da ortadan kalkar.

Ama bunları kimse konuşmuyor, yapılan sadece geyik muhabbeti, spekülasyondan ibarettir. (Benim baraj sorunum yok) havası yaratarak siyaset yaptıklarını sanıyorlar.

Yoksa böyle sorununuz, haydi gelin sandığı milletin önüne koyun.  Koyun ve  millet size ne yapıyor görelim, bırakın ülke barajını, hepiniz il barajına takılacaksınız, millet sizi tasfiye edecek.``

Ä°MF KREDÄ°SÄ°YLE KURTULMAK MASAL

10 milyar dolarlık yardım sözünün gerçeği yansıtmadığını, bunun 5 milyar dolarının borç ertemesi olduğunu belirten Kutan, ``Gelirse 5 milyar dolar yeni kredi, borç para gelecek. Bu para gelecek mi, gelecekse hangi şartlarda ve nerede kullanılacak? Sayın Derviş`in terennüm ettiği bedel nedir, bu bedeli kim ödeyecek?`` diye sordu.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kemal Derviş`in göreve başladığı günden beri IMF`dengelen kredilerin bedelini milletin ağır bir şekilde ödedeğini, ülke insanlarının yarı yarıya fakirleştiğini kaydeden Kutan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

``Ülkede bugüne kadar görülmemiş bir yoksulluk, açlık yaşanmaktadır. Ne oldu bu ağır bedeli ödedikten sonra? Derviş`in göreve başladığı günden bu yana 25 milyar dolardan fazla borç ve faiz ödedik. Ama borç stokları erimedi, artmaya devam etti. Hem iç borç hemdış borç arttı. Yanlış politikalar sonucunda 20 milyar dolarlık sermaye dışarıya kaçtı. Şimdi (5 milyar gelecek ve kurtulacağız) diyorlar. Kimi kandırıyorlar? Bu millet artık bu masallara inanmıyor. Boş lafları artık dinlemiyorlar.``

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!