Kutan: Hükümet inisiyatifini kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Kutan: Hükümet inisiyatifini kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 13:36

SP Genel Başkanı Recai Kutan, Hükümet'in, ABD'nin bölgede yapacağı harekatlara sağlanacak imkanlar karşısında "alacağını" beklediğini öne sürerek, "Bu Hükümet, tüm inisiyatifini kaybetmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Kutan, SP Grup toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomi ve dış politika konusunda Hükümet`in uygulamalarını eleştirdi. 2001`de yaşanan sorunların 2002`ye taşındığını savunan Kutan, ``Ne dünya için ne de Türkiye için 2002 yılının daha iyi olacağına dair bir tek emare var`` şeklinde konuştu.

Ülkenin zenginliklerinin "yağmalandığını" ve bunu herkesin bildiğini öne süren Kutan, "2002`de düzlüğe çıkıyoruz" açıklamasının "doğru olmadığı" görüşünü savundu. Kutan, 2001 rakamlarının Türk ekonomisinin Arjantin`den kötü olduğunu, bütçenin de 2002`de neler olacağını gösterdiğini söyledi. Kutan, şunları kaydetti:

"IMF onaylı bir miktar para gelecek ama bu para Türkiye ekonomisi iyiye gittiği için gelmiyor. Bu para 11 Eylül sonrası konjonktürün sonucudur. Bu paranın karşılığında sadece ekonomik kıymetlerimiz değil stratejik çıkarlar da pazarlık konusu olmaktadır, olmaya da devam etmektedir.

Haberin Devamı

Biz daha önce, (Hükümet`in kendi geleceğini bölgedeki savaşa bağladığını) söylemiştik, yanılmamışız. Hükümet, ABD`nin bölgede yapacağı harekatlara sağlayacağı kolaylıklar ve imkanlar karşısında alacaklarını bekliyor."

ECEVÄ°T'Ä°N ABD ZÄ°YARETÄ°

Kutan, Başbakan Bülent Ecevit`in ABD ziyareti öncesinde Irak`ın toprak bütünlüğüne vurgu yaptığını belirterek, "ABD dönüşünde de düşüncesinde ısrar edecek mi? Yoksa (ABD ikna olmuşsa biz de olduk) mu diyecek" diye sordu.

Recai Kutan, "Sayın Ecevit`in hayatında müthiş değişmeler oluyor. Bir zamanlar söylediklerini tamamen terk etti. Tabii, değişsin, kendisinin bileceği bir iş ama Ecevit`in bugünden yarına değişmesi herseferinde millete pahalıya mal oluyor" şeklinde konuştu.

ARJANTİN EKONOMİSİ IMF KLASİĞİ

"Türkiye bölgemizde yapılan ve yapılacak katliamlara ortak olamaz, olmamalı" diyen Kutan, Hükümet`in Irak`a yapılacak müdahale sonrasını hesaplayamadığını iddia etti. Kutan, şunları kaydetti:

"Bu Hükümet tüm inisiyatifini kaybetmiştir. Arjantin`de olup bitenler Hükümet`in ikna edilmesi için kullanılacaktır. IMF ve Dünya Bankası ile arkalarındaki siyasi güçler herhangi bir tereddüt durumunda (Arjantin gibi olursunuz) diye tehdit edeceklerdir. Bu durumda, Türkiye, Arjantin olmayacak, ama korkarım ki Arjantin`den beter olacak. Arjantin en azından Ortadoğu`da, Ortadoğu gibi kritik bir bölgede değil ve olaylardan sonra durumu yeniden değerlendirme şansını yakaladı.``

Haberin Devamı

Kutan, "Arjantin ekonomisinin Türkiye`ye benzemediği" sözlerinin doğru olmadığını savunarak, "Arjantin ekonomisi tam bir IMF klasiğidir ve Türkiye`ye çok benzemektedir" dedi.

Bu sözleriyle "felaket tellallığı yapmadığını" anlatan Kutan, sorumlu muhalefet örneÄŸi verdiklerini herkesin bildiÄŸini, ancak gerçekleri söylemek durumunda olduÄŸunu söyledi.Â
   Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!