Kuştepe’yi nasıl bilirsiniz?

Güncelleme Tarihi:

Kuştepe’yi nasıl bilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilgi Üniversitesi ‘‘Mimarlık Yaz Okulu''nun Temmuz ve Ağustos aylarında yaptığı Kuştepe'yle ilgili çalışmaların sonucunda oluşan ‘‘Kuştepe'yi Okumak’ sergisi 24 Ekim'e dek okulun Taksim kampüsündeki Atölye 111'de görülebilir.

Mimar İhsan Bilgin, Mimar Han Tümertekin ve Mimar Nevzat Sayın yönetiminde gerçekleşen Mimarlık Yaz Okulu, Temmuz-Ağustos 1999 döneminde farklı üniversitelerden 20 kadar mimarlık öğrencisinin ortak çalışmasıyla oluştu. Mimarlık Yaz Okulu'nun ilk ürünüyse ‘‘Kuştepe'yi Okumak’ sergisi oldu.

Bu çalışmanın amacı neydi peki? Bu soruyu ‘‘kentin en eski gecekondu semtlerinden olan Kuştepe'yi, kentle birleştiği ve ayrıldığı noktalarda gözlemlemek, incelemek ve değerlendirmek’ diyerek cevaplandırıyorlar. Çalışma sırasında öğrenciler Kuştepe'yi sokak sokak gezmişler, insanlarla konuşmuşlar, ses kayıtları almışlar, fotoğraf çekmişler, rölöveler çıkarmışlar ve izlenimlerini yazmışlar.

Bu çabaların sonucunda Kuştepe'yi mimari dokusu, insan yapısı ve kentleşme dinamikleri açısından değerlendirmişler ve geleceğe yönelik bir veri tabanı ve düşünce altyapısı oluşturmak açısından önemli bilgiler elde etmişler.

Bünyesinde mimarlık fakültesi bulunmamasına karşın Bilgi Üniversitesi'nin bu çalışması, son dönemde tartışılan sosyal bilimler ve mimari arasındaki bağların yeniden kurulması açısından da önemli bir girişim olarak nitelendiriliyor.

‘‘Kuştepe'yi Okumak’ sergisi BİLGİ'nin kuruluşundan beri benimsediği kent üniversitesi anlayışında tasarlanmış. Üniversite 1997'de açıldığından beri Kuştepe halkıyla sıcak ilişkiler kurdu. İki yılda yüzlerce Kuştepeli genç üniversitede bilgisayar, muhasebe, İngilizce ve üniversiteye hazırlık gibi alanlarda kurslar aldı. Ayrıca Bilgi Üniversitesi'nin yanıbaşında bulunan ilkokulun da üniversitenin katkılarıyla yenilendiğini belirtelim.

Bilgi Üniversitesi Taksim Kampüsü-Atölye 111, Sıraselviler Cad. No: 111, Taksim. Tel: (0212) 216 23 00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!