Kuşlar geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Kuşlar geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 15:08

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle kuruyan Akgöl Sazlığı'nı terkeden kuşlar, son yağışların ardından sulak alan haline dönüşen bölgeye dönmeye başladılar.

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık ve çevre kirliliği sonucu tamamen kuruyan ve ekolojik dengesibozulan Akgöl Sazlığı'nda barınan 160 değişik türdeki kuş, bölgeyi terk etmişti. Aralarında tepeli pelikan, alaca balıkçıl, kuğu, boz kaz, tepeli tarla kuşu, kukumav kuşu ve yaz ördeği gibi nesli tükenmekte olan türlerin de bulunduğu kuşlar, Akgöl Sazlığı'nda doğal yaşamlarını sürdüremedikleri için Beyşehir Gölü ile başka sulak alanlara göç etmişlerdi.

YAĞIŞLAR CANLANDIRDI

Bölgede etkili olan son yağışlarla birlikte Akgöl'de doğal yaşam yeniden canlanmaya başladı. Ereğli Sazlıklarını Koruma Derneği'nin girişimiyle, Büyükdede Köyü'nde bulunan ve kış mevsiminde kullanılmayan su kaynağı, DSİ'nin sulama kanalı vasıtasıyla Akgöl'e akıtılmaya başlandı. Bölgedeki su varlığının artması sonucu Akgöl'de canlanan doğal hayat, bölgeyi terkeden kuş türlerinden yaklaşık 20'sinin geri dönmesini sağladı.

Konya Çevre İl Müdürü Mehmet Bilgiç, Akgöl'ün, uzun yıllar ilçenin sanayi ve kanalizasyon atıkları ile kirletilmesinin de, kuşların yaşamını olumsuz etkilediğini belirterek, şöyle devam etti:

''Önceki yıllarda Ereğli Şeker Fabrikası'nın atıkları da bu sazlığa gidiyordu. Ancak, gayretlerimizle geçen yıl fabrika bir arıtmatesisi kurdu. Diğer sanayi tesisleri de aynı şekilde arıtma sistemlerini oluşturdular. Ancak, Ereğli Belediyesi bu konuda bir ilerleme kaydetmedi. Halen ilçenin kanalizasyon atıkları Akgöl Sazlığı'nı kirletmeye devam ediyor. Buradaki ekolojik dengenin bozulmaması için bölgenin atıklardan arındırılması gerekiyor.''

Gölün, Gödet ve İvriz çaylarına kurulan barajlardan sonra yeteri kadar su alamadığını da vurgulayan Bilgiç, ''Tarımsal sulama göle gelen su miktarına da azalttı. Kirli atıklardan sonra kuraklık da buradaki doğal yaşama sekte vurdu'' diye konuştu.

Konya Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Başmühendisi İskender Halit Yaz da, 1995'te ''Tabiatı Koruma Alanı'' ilan edilen Akgöl Sazlığı'nın korunması için kalıcı çözümler bulunması gerektiğinivurgulayarak, ''Bu yıl yağışlar iyi gitti. cak, seneye tekrar kuraklık olursa burada doğal hayat gene tehlikeye girer. İvriz ve Gödet barajlarında kesilen suyun bir kısmı doğal yaşamın devamı için buraya verilebilir'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!