Küskünler 14 fireyle 2'nci raundu kazandı

Güncelleme Tarihi:

Küskünler 14 fireyle 2nci raundu kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

FP - Küskünler ittifakı dün Meclis'e hakim oldu, ancak sayısal açıdan fire verdi. Genel Kurul gündemini istediği yönde belirleyen ititfakın sayısı geçen haftaya oranla azaldı. 268 oyla Cumartesi günü Meclis'in çalışmasını sağlayan ittifak dünkü oylamada 254 oya düştü. Bu gösterge de önümüzdeki hafta yapılacak gensoru oylamasında 276 rakamına ulaşmalarını güç olduğunu ortaya koydu. FP gensoru önergesinin öngörüşmesinin dün yapılmasını karar altına aldırdı, ancak hükümet karşı taktikle salonda yerini almayarak görüşmelerin bugüne ertelenmesini sağladı. TBMM'de dün ittifakla, iktidar kanadının siyasi mücadelesi adım adım şöyle gelişti:

ÖNERGEYE ÜÇLÜ TAKVİYE

Dün sabah saatlerinde Ecevit Hükümeti'nin düşürülmesini öngören gensoru önergesine DTP'den destek verildi. DTP'li Yıldırım Aktuna, Mehmet Batallı ve Hasan Peker önergeye imza attılar.

DANIŞMA KURULU'NDAN RET

Danışma Kurulu'nda FP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Pişmanlık Yasası, TCK 312, Siyasi Partiler Yasası'nın gündemin ön sıralara çekilmesini, Meclis'in Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri çalışmasını, gensoru öngörüşmesinin dün hemen yapılması ve gündeme alındığı takdirde asıl görüşmenin Cumartesi günü yapılmasını önerdi. Ancak ANAP, DYP ve DSP buna karşı çıkınca uzlaşma sağlanamadı.

FP: DÜŞÜRÜRÜZ

FP Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener, dünkü basın toplantısında, ‘Sahte demokrat’ diye nitelediği Başbakan Ecevit'in bu yasal düzenlemelere destek vermemesini eleştirdi, ‘‘Ya demokrat olmalı ya da biz gereğini yaparız’’ dedi. Şener, ‘‘Demokrasiye inanmayanların ne Meclis'te ne de iktidarda yeri yoktur. O zaman biz de onların tek başına iktidarda oluşlarını sorgularız’’ diyerek hükümeti düşüreceklerinin işaretini verdi.

HATİPOĞLU TARAFLI

Dünkü birleşimi yöneten FP'li Meclis Başkanvekili Yasin Hatipoğlu, FP'nin grup önerilerini okutmadan oylamaya geçti. İtirazlar üzerine oylama işlemini durduran Hatipoğlu önerileri okuttu ancak bu kez ayrı ayrı oylatmak yerine tümden oylamaya sundu. ANAP, DYP ve DSP yöneticilerinin gösterdiği büyük tepki Hatipoğlu'nun kararını değiştirmeye yetmedi. Yapılan oylamada 254'e karşı 224 oyla FP önerileri benimsendi.

HÜKÜMETTEN KARŞI ATAK

FP'nin gensoru öngörüşmesinin dün yapılmasını karar altına aldırması işe yaramadı. Hükümet bir defaya mahsus yerine salonda yerine oturmayınca FP'nin itirazlarına rağmen öngörüşme yapılamadı.

TAKVİM AKSADI

Gensorunun öngörüşmesi dün yapılamadığından, asıl görüşmelerin Cumartesi de olanaksız hale geldi. İçtüzük gereği gensorunun gündeme alınması durumunda görüşmeler 48 saat geçmeden yapılamıyor. Buna göre gensoru gündeme alınırsa, takvim yeniden belirlenecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!