Kuş gribine 22 şüpheli

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribine 22 şüpheli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 14:36

Kuş gribinden ölüm Güneydoğu Asya'dan sonra dünya ilk kez Türkiye'de görüldü. Doğubeyazıt'tan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Hastenesi'nden gönderilen Mehmet Ali Koçyiğit ve kardeşi Fatma Koçyiğit yaşamını yitirdi. Van'da 12, Iğdır'da 9 ve Erciş'te 1 kişi kuş gribi şüphesiyle hastanelerde tedavi altına alındı. Kanatlı hayvanlarını hasta olduğu için kesip yiyen ve yakın temasta bulunanlar Doğubeyazıt’ta kanatlı hayvanlarını hasta olduğu için kesip yiyen ve yakın temasta bulunanlar hücum etti. İzdihama yol açan vatandaşlar karşısında hastanede görevli 5 doktor çaresiz kaldı ve polisten yardım istedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de ilk olarak kuş gribine iki kardeşi veren Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi'nde Koçyiğit ailesinin acısı dinmezken, ilçe merkezinde ‘kırmızı alarm’ verildi. Kanatlı hayvanlarını hasta olduğu için kesip yiyen ve yakın temasta bulunanlar Doğubeyazıt’taki Devlet Hastanesi’ne hücum etti. İzdihama yol açan vatandaşlar karşısında hastanede görevli 5 doktor çaresiz kaldı ve polisten yardım istedi.

Kuş gribine 22 şüpheli
Mehmet Ali ve kızkardeşi Fatma Koçyiğit öldü. Diğer iki kardeşi yaşam mücadelesi veriyor.

Kanatlı hayvanlarını hasta olduğu için kesip yiyen ve yakın temasta bulunanlar Doğubeyazıt’taki Devlet Hastanesi’ne hücum etti. İzdihama yolaçan vatandaşlar karşısında hastanede görevli 5 doktor çaresiz kaldı ve polisten yardım istedi.

Haberin Devamı

Doğubeyazıt’tan Van’a götürülen hastalardan 14 yaşındaki Mehmet Ali Koçyiğit’in ölümünün kuş gribinden kaynaklandığını açıklamasının ardından bugün de ablası 15 yaşındaki Fatma Koçyiğit’in ölmesi, bölge halkında paniğe yol açtı.

Kanatlı hayvan ölüm olaylarının sıkça yaşandığı Iğdır, Kars, Erzurum, Ağrı’da Koçyiğit kardeşlerin ölümü özellikle kümeslerinde hayvan besleyenleri endişelendirdi.

Şimdiye kadar hayvanlarını saklayan vatandaşlar, Doğubeyazıtlı kardeşlerin ölmesi üzerine tarım il müdürlüklerini arayarak hayvanlarını gelip almalarını istemeye başladılar.

Bunun yanı sıra vatandaşlar en yakın sağlık kuruluşana başvurarak, “hasta olan tavuğu kestik yedik, bizde de kuş gribi var mı?” diyenlerin sayısı giderek artmaya başladı.

HASTANEDEN ÇIKARILDILAR

Doğubeyazıt’ta bulunan Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi’nin koridorları, kuş gribi şüphesiyle gelenler tarafından doldu.

Hastaların çokluğu ve biran önce muayene olma isteklerin artması yüzünden iş yapamaz duruma düşen doktorlar, çareyi Emniyet güçlerinden yardım istemekte buldular. Bunun üzerine hastaneye polis geldi ve vatandaşları, soğuk olmasına rağmen dışarıya çıkardı.

Haberin Devamı

Soğukta dışarda bekleyen vatandaşlar tepki göstererek, “Sağlık Bakanı gelsin. Bakanlar nerede? Bu milleti sahipsiz bıraktılar. Kuş gribi var, doktor yok, ilaç yok” diye konuştular.

SAKLANAN KANATLILAR ORTAYA ÇIKIYOR

Ağrı’dan Doğubeyazıt’a gelen tarım ve sağlık il müdürlüğünden görevli uzmanlar, özel kıyafetleriyle ilçe merkezinde önlemler almaya devam ediyorlar. Güvenlik görevlileri, ilçe merkezi girişinde durdurdukları araçların lastikleri ilaçlanırken, polisler de kanatlı hayvan arıyor.

Mehmet Ali ve Fatma Koçyiğit’in ölümünün Sağlık Bakanı Akdağ tarafından açıklanması üzerine daha önce itlaf ekiplerinden saklanan kanatlı hayvanlar, sahipleri tarafından görevlilere teslim edilmek üzere kümeslerden çıkarıldı.

Haberin Devamı

Telef olan bazı kanatlı hayvanların leşlerinin çöplüklere atılması, görevlileri endişelendirdi. Vatandaşlar ölen kanatlı hayvanları göstererek, “Görevliler duyarsız defalarca söylememize rağmen gelip, bunları toplamadılar. Van’daki ölüm bizi çok korkuttu. Hayvanlarımızı sakladığımız için pişmanız. En kısa sürede görevlilere teslim edeceğiz” dediler.

BELEDİYE BAŞKANI, İLAÇ, PERSONEL, ARAÇ İSTEDİ

Doğubeyazıt Belediye Başkanı DTP'li Mukaddes Kubilay, kuş gribi olayı yüzünden Doğubeyazıt’ın Türkiye’nin gündemine girmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

DÜNYADA ÖLÜ SAYISI 76 OLDU
Çin ve Güneydoğu Asya sınırları dışında ilk kez kuş gribinden ölümlerin gerçekleştiği Türkiye’de bu hastalık nedeniyle 2 çocuğun hayatını kaybetmesinin ardından dünya genelinde H5N1 virüsüne yenik düşenlerin sayısı 76’ya yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) rakamlarına göre Vietnam’da 42, Tayland’da 14, Endonezya’da 11, Kamboçya’da 4, Çin’de ise 3 kişi kuş gribine yakalanarak hayatını kaybetti. Bu ülkelerde toplam 142 kişi, hastalığa yakalanmasına rağmen hayatta kalmayı başardı.

ÜRKÜTEN SENARYO
Normalde sadece kanatlı hayvanlar arasında hastalığa yol açan H5N1 virüsünün değişime uğrayarak insandan insana bulaşacak hale gelmesi ihtimali, bilim adamlarını en fazla endişelendiren konuların başında geliyor. Bu nedenle, özellikle hastalığın görüldüğü ülkelerde virüsün yayılmasını önlemek için yüksek maliyet gerektiren birçok önlem alınıyor. Bu çerçevede, söz konusu ülkelerde milyonlarca kümes hayvanı çeşitli yöntemlerle itlaf edilerek hastalığın önüne geçilmeye çalışıldı.
KORE BÜYÜK İTLAF YAPTI
Güneydoğu Asya’da ortaya çıkan ve Avrupa’ya, hatta Körfez ülkelerine kadar ulaşan kuş gribinin ’yolculuğunda’ ilk önemli salgın Güney Kore’de yaşanmıştı. 2003 Aralık ayında Güney Kore, Seul yakınlarındaki bir tavuk çiftliğinde, son derece hızlı yayılabilen bir kuş gribi türüne rastlandığını doğrulamış ve bunun üzerine ülke genelinde kümes hayvanlarına yönelik toplu itlaf operasyonuna başlamıştı.
2005 sonunda, Kırım’daki bir bölgede kuş gribi ortaya çıkmasının ardından Ukrayna yönetimi de yüksek güvenlik önlemleri almış ve Kırım Yarımadası’nda karantina bölgeleri oluşturarak, denetimi sağlamak üzere buralara asker sevketmişti.
Kasım 2005’te de Cenevre’deki WHO yetkilileri ise, kanatlı hayvan ve insanlarda virüs tehlikesini azaltmak için 1 milyar dolarlık bir bütçe ayrılması yönünde karar almıştı.
ÇİN’DE SERT ÖNLEMLER ALINDI
Bu arada, Çin hükümeti de geçen kasım ayında kuş gribinin yayılmasına yönelik aldığı sert önlemler kapsamında başkent Pekin’deki kümes hayvanı ve kuş pazarlarını kapatmış; salgının en son görüldüğü Liaoning eyaletinin Heisan bölgesinde toplu itlaf operasyonu gerçekleştirmişti.
ENDONEZYA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Kuş gribinden 11 kişinin hayatını kaybettiği Endonezya’da ise ilk ölüm olayı temmuz ayında gerçekleşmişti. Hastalığa hazırlıksız yakalanan Endonezya’ya Avustralya 11 milyon dolar, ABD ise 3 milyon dolar nakit para yardımında bulunmuş; Japonya, Güney Kore ve Singapur ise teknik yardım önermişti.

Haberin Devamı

Kubilay, “Koçyiğitler'e önce zatürree teşhisi konulduğu için vatandaş bu olayı fazla ciddiye almadı. Ancak, şimdi durumun çok ciddi olduğunu gördük. Kanatlı hayvanların itlaf edilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Doğubeyazıt’ın ilaca, yetişmiş elemana, personele ve araca ihtiyacı var” dedi.

ÖZCAN AİLESİNDEN 3 KİŞİ DAHA VAN'A SEVKEDİLDİ

Bu arada Doğubeyazıt’ın Sağdıç Köyü’nde oturan Refika - Şamil Özcan çiftinin çocukları 3 yaşındaki Yusuf, 9 yaşındaki Ayşegül ve 15 yaşındaki Hatice Özcan’dan sonra bugün de durumları kötü olan 15 yaşındaki Hakan, 1 yaşındaki Rümeysa Özcan ile anneleri 33 yaşındaki Refika Özcan Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Haberin Devamı

Ambulansla Van’a götürülen anne Refika Özcan ile çocukları, bir hafta önce kendi besledikleri tavuğu keserek yemişlerdi.

IĞDIR’DA 9, ERCİŞ'TE 1 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Iğdır merkez, Aralık ve Ağrı'nın Doğubuyazıt ilçelerinden gelen 9 kişi, kuş gribi şüphesiyle Iğdır Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastalardan tahlil için örnekler alınırken, görevli sağlık personelinin maske taktıkları görüldü. Kimlikleri açıklanmayan hastalarla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Erçiş'te ise Türan Sökmen (59) kuş gribi şüphesiyle hastanede tedavi altkına alındı.

İKİ KURBAN VEREN KOÇYİĞİT AİLESİNDE KUŞ GRİBİ NASIL BAŞGÖSTERDİ?

Rusya ile Kafkaslardan gelen göçmen kuşların uğrak yerlerinden biri olan Doğubeyazıt’ta tarihi İshakpaşa Sarayı yolu üzerindeki Koçkıran Mahallesi bundan böyle ‘kuş gribi’nden kurban veren semt olarak anılacak.
İ
lçede seyyar esnaflık yapan Zeki Koçyiğit kış mevsimiyle birlikte kümeste beslediği tavukları evinin bir odasına aldı. Hastalanan tavuklardan bir bölümünü de ölüm olaylarının yaşanması üzerine 15 Aralık günü yine evinin içinde kesti ve ailece yediler. Tavukların atıkları ile temas halinde olan ailede bundan 2-3 gün sonra çocuklarında yüksek ateş, halsizlik, ağızlarından kan geldiği şikayetiyle Doğubeyazıt’taki Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi’ne götürdü.

Zeki Koçyiğit’in çocukları 15 yaşındaki Fatma, 14 yaşındaki Mehmet Ali, 11 yaşındaki Hülya, 6 yaşındaki Ali Hasan Koçyiğit’te yüksek ateş, öksürük, halsizlik görülmesi üzerine Doğubeyazıt’taki Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Burada yapılan muayeneden sonra tekrar evlerine götürülen çocukların bir türlü iyileşmemesi ve ağızlarından kan gelmeye başlaması üzerine yeniden aynı hastaneye götürülen 4 kardeş, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne sevkedildi.

31 Aralık günü hastanede tedavi gören çocuklardan Mehmet Ali Koçyiğit geçen pazar günü öldü. Zatürree teşhisi konan Atatürk İlköğretim Okulu 6’ıncı sınıf öğrencisi Mehmet Ali Koçyiğit’in cenazesinin dün kireçlenerek gömülmesi, halkın endişelerini artırdı.

İKİ KAZAN KOYUN ETİ, İKİ KAZAN PİLAV PİŞİRİLDİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın cenazenin toprağa verilmesinden yaklaşık 5 saat sonra Mehmet Ali'nin kuş gribinden öldüğünü açıklamasının ardından bugün de Atatürk İlköğretim Okulu 7’inci sınıf öğrencisi Fatma Koçyiğit’in ölümü, anneleri 38 yaşındaki Marifet Koçyiğit’i yıktı.

Oğlunu toprağa verdikten bir gün sonra kızı Fatma’nın cenazesini almak için Van’a giden baba Zeki Koçyiğit, bu nedenle başsağlığı dileklerini bile kabul etmedi.

Koçyiğit ailesi, evlerinin önüne kurulan çadırda, başsağlığı ziyareti için gelenler için dört kazan kaynattı. Evlerinde kestikleri hastalıklı tavuk yüzünden iki çocuklarını kaybeden Koçyiğit ailesinin başsağlığı ziyareti için gelenlere iki kazanda pilav ve diğer iki kazanda ise koyun etinden haşlama ikram etmesi dikkat çekti.

ANNENİN KÜRTÇE, YARI TÜRKÇE YAKARIŞLARI

İki çocuğunu kaybeden, iki çocuğu Van’da kuş gribi tedavisi gören Zeki Koçyiğit’in eşi Marifet Koçyiğit’in Kürtçe ve yarı Türkçe yakarışları dinmek bilmiyor.

Yakınları olan kadınlarla ağıt yakan Marifet Koçyiğit, “Ciğerim yanıyor” diyerek elini göğsüne vurmaktan kendini alamıyor. Marifet Koçyiğit, “Ah iki evladımı kaybettim. Doğubeyazıt’taki doktorlar, zamanında müdahale etseydi, çocuklarım ölmeyecekti. Allah’ım bu acıya nasıl dayanacağımı bilemiyorum. Bari diğer çocuklarım kurtulsa” diye gözlaşı döktü.

Doğubeyazıt’taki kuş gribi şüphesi yankı bulurken yine Koçkıran Mahallesi’nden seyyar satıcılık yapan dört çocuk babası Sadık Tunç’un ikinci oğlu 5 yaşındaki Yusuf Tunç yarı baygın halde bugün Doğubeyazıt Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi’ne getirildi. Sadık Tunç, “Tavuklarımız birden ölmeye başladı. dört tanesi öldü, biri sağdı, onu kestik yedik. Sonra Yusuf hastalandı” dedi. Önceki vakadaki çocukların belirtileri görülen Yusuf Tunç, ambulansla Van’a sevkedildi.

Bu arada Sarıgül Mahallesi’nden 35 yaşındaki Semra Topçu’nun da 3 gün önce benzer rahatsızlıklarla geldiğini, Van’a sevkinin yapıldığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!