Kuş gribi için hazırlık zamanı

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi için hazırlık zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 00:00

Leylek, şahin, kartal, atmaca gibi süzülen kuşların göçünün başladığını belirten Doğa Derneği Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu Eray Çağlayan, "15 Eylül civarında da su kuşlarının göçü başlayacak. Kuş gribi için önemli göç bu. Önlemler şimdiden alınmalı" dedi.

SICAK hava dalgasını takip eden kuşların kuzeyden güneye yolculukları başladı. 200’e yakın leylek dün Hürriyet Gazetesi yakınlarında verdikleri kısa bir molanın ardından Güney’e göçe başladılar. Doğa Derneği Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu Eray Çağlayan, "süzülen kuşlar" olarak adlandırılan ve başlıcaları leylek, kartal, şahin ve atmaca olan kuşların göçlerinin her yıl 15 Ağustos civarında başladığını söyledi. Çağlayan, "süzülen kuşlar"ın ardından, 15 Eylül civarında da "su kuşları"nın göçünün yoğunluk kazanacağını ifade ederek sırasıyla ördekler, kıyı kuşları ve kazların göç etmeye başlayacağını belirtti. Kuş gribi hastalığı açısından su kuşlarının göçünün önemli olduğunu söyleyen Çağlayan, "Kuş gribinin özellikle su kuşlarının bulunduğu bölgelerde ortaya çıktığı biliniyor. Çukurova’da yoğunlaşan kuş popülasyonu, yaklaşık 1 ay sonra başlayacak sulak alan kuşlarının göçü öncesi kuş gribi hazırlıklarına başlamamız gerektiğinin işaretini veriyor" dedi.

SAVAŞTAN GEÇECEKLER

Süzülen kuşların göçü sırasında leylekler Batı’da Cebelitarık Boğazı, Doğu’da ise İstanbul ve Çanakkale Boğazı, Manyas, Nallıhan, Sultançiftliği, Hatay Belen Geçidi üzerinden Lübnan’da Rift Vadisi’ni izleyerek İsrail ve Doğu Mısır üzerinden kışlık yaşam alanlarına uzanıyorlar. Ancak Lübnan’da İrail’in bir ay süren harekatı sonrası sağlanan kırılgan ateşkes göçmen kuşların bu yılki seyahatlarının zor geçeceğini gösteriyor. Ateşkesin bozulması halinde göçün doğal zorluklarıyla başetmeye çalışan binlerce leylek, gökyüzünde bomba yağdıran savaş uçakları arasından geçmek zorunda kalacak. Leylekler tüm zorlukları yenerse Mısır, Arabistan Yarımadası, Güney Asya ve Etiyopya’ya uçarak kışı burada geçirecek.
/images/100/0x0/55ea7d05f018fbb8f883400e


Hürriyet molası

Göçmen kuşlar, kışı geçirdikleri Afrika’ya ulaşmak için kullandıkları 4 önemli yoldan en büyüğü olan İstanbul-Kayseri-Hatay hattından dönüşe geçti. 200’e yakın leylek dün Hürriyet Gazetesi yakınlarında verdikleri kısa bir molanın ardından Güney’e göçe başladılar. Hürriyet Medya Towers’ın üstünde ve yanında fotoğrafladığımız leyleklerin geçişi objektifimize böyle yansıdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!