Kuryeler Çeçenistan'da

Güncelleme Tarihi:

Kuryeler Çeçenistanda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP Lideri Necmettin Erbakan'ın Başbakanlığı döneminde Örtülü Ödenek'ten Çeçenistan'a verilen paranın 2 milyon değil 3 milyon dolar olduğu, bunun da, kayıp kuryeler Fazıl Özen ve Haluk Kutlu tarafından Çeçenistan'a götürülmüş olabileceği öne sürüldü.

Ancak 1 milyon dolar eksik götürüldüğü gerekçesiyle Çeçen Dayanışma Komitesi Başkanı Özen ile Çeçen Derneği Başkanı Kutlu'nun, geçen Mart ayında Grodzni yakınlarında Çeçen direnişçiler tarafından gözaltına alındıkları iddia edildi. Paranın Özen tarafından Çeçenistan'a götürüldüğü, Kutlu'nun da kendisine destek olmak için yolculuğa katıldığı öğrenildi.

Özen'in Türk Ticaret Bankası İstanbul Mercan Şubesi'ndeki 57414 numaralı kişisel hesabında toplanan yüksek miktardaki TL hesabının ve yine aynı banka şubesinde Çeçen Dayanışma Komitesi Başkan Yardımcısı Avukat Muktedir İlhan adına açılan 11292 numaralı hesapta toplanan dolar ve markların da ortada olmadığı öne sürüldü.

Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, para, Çeçen kuryelere, Erbakan'ın Özel Kalem Müdürü Mehmet Karaman aracılığı ile iletildi. Karaman tarafından Erbakan'ın ‘olur'u ile Örtülü Ödenek'ten çekilen 3 milyon dolar, Özen'in İstanbul'daki gizli bir hesabına transfer edildi. Özen de parayı bankadan aynı gün çekerek, Çeçen direnişçilerle bağlantı kurdu. Özen, arkadaşı Kutlu ile mart ayı ortalarında İstanbul'dan Rusya'ya uçtu.

Çeçenistan ve Türkiye arasındaki para trafiğinde ‘DYP bağlantısı' da ortaya çıktı. DYP Ankara İl Muhasibi olan Haluk Kutlu, mart ayında Ankara İl Başkanı Cahit Kale'den izin isteyerek, Çeçenistan'a gitmek istediğini bildirdi. Kutlu, izin gerekçesini, ‘Besim Tibuk Vakfı'nın Aslan Meşedov'a vereceği ödülü ulaştırmak görevi' diye açıkladı. Kale, ‘‘Ben de kendisine izin verdim. Ancak para götürdü mü, götürmedi mi bilmiyorum. Bu işlerle bizim bağlantımız yok'' dedi. Kale, Kutlu'dan aylardır haber alamadıklarını belirtti. Kutlu'nun ağabeyi Faruk Kutlu da, ‘‘Hayatta olup olmadığını bilmiyoruz'' dedi.

10 milyon doların sırrı telefonlarda

CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, 10 milyon doların kayboluş öyküsünün, Başbakanlık telefon kayıtlarında bulunduğunu söyledi. Keskin, dünkü basın toplantısında, Erbakan'ın Başbakanlığı döneminde Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü de yapan Mehmet Karaman'ın, paranın Çeçenistan'a ulaşmamasında en önemli adam olduğunu öne sürerek, ‘‘Karaman'ın 0 532 2123488 numaralı cep telefonu ile Başbakanlık makam telefonlarının o dönemdeki konuşma kayıtları incelenirse, bu olay aydınlanır'' dedi. Keskin, para yerine Çeçenistan'a naylon faturalarla 10 milyon dolarlık ayni yardım gönderilmesi aşamasında da Şevki Yılmaz'ın devreye girdiğini iddia ederek, ‘‘Rize Limanı'nın kayıtları incelenmelidir. Bu malların kimin referansıyla gönderildiği kayıtlardan çıkarılmalıdır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!