Kurumuş puromu canlandırabilir miyim?

Güncelleme Tarihi:

Kurumuş puromu canlandırabilir miyim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bazen istemesek de aşırı kurumuş bir puro ile başbaşa kalabiliriz.

Sıcak ve hızlı yandığında kurumuş bir puroyu içmek hiç de keyif alınacak şey değildir. Hatta bu tür puro içtikçe daha da tatsızlaşır. Dumanı acı ve sıcaktır.

Puro eğer çok kurumuşsa bunu yeniden içilebilir hale getirmek kolay bir şey değildir. Ancak bu konuda çaresiz de değiliz.

Puronuzu dikkatle inceleyin. Üst sargı yaprağında yarık veya çatlaklar yok, puro sadece sert ve kuru ise yeniden canlandırma şansımız oldukça yüksektir.

Humidor'unuz yoksa işe yarayan en basit yol kurumuş açık puroları ya da kapağı açık puro kutusunu ağzı kısmen kapatılmış (hava sirkülasyonunu sağlamak için tamamen kapatmayın) bir plastik torbaya koymaktır.

Torbanın içine hafif nemli bir parça sünger koyun. Açık puroları haftada bir kaç kez kendi etrafında döndürün. Kutu içindekileri ise alt-üst yapın.

Şansınız varsa ve gereken dikkati gösterirseniz, purolarınız üç haftada içilebilecek hale gelir.

Kurumuş bir puro bukesini ve gerekli tütün yağlarının çoğunu yitireceğinden, na kadar başarılı canlandırılsa bile ilk alındığı günkü haline dönmesini ve aynı lezzeti vermesini beklemeyin.

Bu işlemde en önemli nokta acele etmemektir. Purolar nemlerini zaman içinde, yavaş yavaş kaybettiklerinden, aynı nemi kazanmaları da yavaş olur. İç dolgu yapraklar nemi üst sargı yaprağından daha hızlı emer. Kuru puroları çok çabuk bir şekilde nemlendirmeye kalıkışırsanız, dolgu yaprakları aşırı nemden patlayacak, bağlayıcı ve üst sargı yaprağını yaracaktır.

Humidor'u olanlar ise kuru purolarını humidor'a koyup, humidor'un içine de ağzı açık küçük bir plastik torba içinde nemli sünger yerleştirmelidir. Hem plastik torba içindeki hem de humidor içindeki nemli süngeri iki-üç günde bir kontrol edin. Kurumaya başlamışsa yeniden hafifçe nemlendirin. Süger asla vıcık vıcık olmamalıdır. Kuruyan sünger iyiye işarettir. Puro'nun nemi yeniden almaya başladığını gösterir.

Kurumuş bir kutu puroyu canlandırmanın bir başka yolu da, altını çevirip bir parça nemli süngerle kutunun tabanını dışarıdan silmektir. Aman dikkat kutunun altını sadece hafifçe ıslatın. Asla aşırıya kaçmayın. Kutuyu hava geçirmez bir plastik torbaya koyup, ağzını iyice kapatın. Haftada bir kaç kez puroların durumunu kontrol edin, gerekirse işlemi tekrarlayın.

Canlandırma safhasındaki purolarınızı evin en serin yerinde (20 dereceye en yakın yerde) saklayın.

GÜNÜN PURO ÇEŞİDİ

Robusto

Klasik ebadı 11.50 cm uzunluk, 19.84 yüzük çapı (kalınlık) olmakla beraber ufak tefek farklılıklar görünebilir. Diğer purolardan kısa boyuna oranla geniş gövdesiyle ayrılır. Popüler bir puro ebadıdır. Geniş gövde yapısı serin bir içim (duman) sağlar. Kısa boyundan dolayı zamanı kısıtlı olanlar için idealdir. Ortalama içim süresi 25-40 dakikadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!