Kurtuluş reçetesi

Güncelleme Tarihi:

Kurtuluş reçetesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

Samsun’da kuş gribi teşhisiyle yatırıldığı Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 6 gün süren ’mucize tedavi’ ile sağlığına kavuşarak dün taburcu olan 12 yaşındaki Osman Şenmemiş’i, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının ve tedaviye erken başlanmasının kurtardığı açıklandı.

Tedaviyi gerçekleştiren Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fadıl Öztürk, Osman Şenmemiş’in, ilk belirtiler ortaya çıkar çıkmaz erkenden hastaneye getirilmesinin, iyileşmesinde en önemli etken olduğunu kaydederek şunları söyledi:

ÜÇÜNCÜ GÜN DÜZELDİ

"
Kendisi boğaz ve baş ağrısı, hafif ateş belirtisi ile bize geldi. Gelmeden birkaç gün önce ölü tavuklarla temas etmiş olması, onun kuş gribi virüsü kapmış olduğu ihtimalini kuvvetlendirmişti. Bu yüzden hemen koruyucu dozda etken maddesi ’oseltamivrir’ olan Tamiflu ilacına başladık. Günde tek kapsül verdik. Test sonucu pozitif gelince, Tamiflu tedavi dozuna geçtik. Yani, sabah akşam tek kapsül vermeye başladık. Vitamin takviyesi yapmadık. Genel durumunun hiç kötüleşmemesi bizleri sevindirdi. Bunda hastanın bağışıklık sisteminin güçlü olmasının da rolü var. Tedavimizin 3’üncü gününde, ilk geldiği gün bulunan belirtilerin hepsi kayboldu. Fiziki muayeneler sırasında bir anormallik saptamadık."

HEMEN TABURCU ETMEDİLER

Bu düzelmeye karşın Osman Şenmemiş’i taburcu etmeyip 3 gün daha tedavi altında tuttuklarını kaydeden Öztürk, "Hastalığın belirtilerinin ortadan kalkmasına karşın yine de emin olmak istedik. 3’üncü günden sonra geçen zaman içerisinde yaptığımız tetkiklerde de bir şey çıkmayınca, hastamızı 6’ncı günün sonunda taburcu ettik" dedi.

VAN’DA DA AYNI FORMÜL

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kuş gribi teşhisiyle tedavi gören 10 yaşındaki Sümeyye ile amca kızı 18 yaşındaki Nesibe Mamuk’u sağlığına kavuşturan doktorlar, başarıyı ’erken teşhis’ ve ’etkili tedavi’ ile yakaladıklarını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, Doğubeyazıt’tan hastanelerine gelen Muhammet Ali, Fatma ve Hülya Koçyiğit kardeşlerin ölümünü tedavide geç kalınmasına bağladı.

Dikkat etmeli

Prof. Fadıl Öztürk Osman Şenmemiş’in az bir ihtimal de olsa kuş gribi virüsünü taşıyabileceğini dikkate alarak diğer insanlarla temasında dikkatli olmasını istediklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!