Kürtçe TV'ye sıcak

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe TVye sıcak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit Kürtçe TV konusunda, ‘‘Çağdaş iletişim teknolojisi sınır tanımıyor. Şu sırada Kuzey Irak'tan ve Avrupa'dan Kürtçe yayınlar Türkiye'den alınıyor. Bu verileri gözönünde tutarak bir sonuca varmak gerekir’’ diye konuştu.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, AB'nin Katılım Ortaklığı Belgesi'nin açıklanmasıyla gündeme yerleşen Kürtçe TV ve radyo yayınları konusunda esneklik işaretleri vererek, ‘‘Çağın bir takım gerçekleri var. Çağdaş iletişim teknolojisi sınır tanımıyor. Bu verileri gözönünde tutarak bir sonuca varmak gerekir’’ dedi.

Ecevit, Hürriyet'in bu konudaki sorularını yanıtlarken, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ‘‘genellikle gerçekçi davrandığını’’ belirterek, kalisyonun MHP kanadının bu konuda bir uzlaşıya yanaşacağı umudunu ifade etti.

Başbakan Ecevit'e dün bu konuda yönelttiğimiz sorular ve kendisinin yanıtları şöyle:

- AB'nin Katılım Ortaklığı belgesinde Kürtçe TV ve radyo yayınlarının serbest bırakılması beklentisi yer alıyor. Bu konuda koalisyonun içindeki durum nedir?

ECEVİT: Henüz ayrıntılarıyla görüşmedik. Ama görüşmemiz gerekiyor. Görüşmeden bir sonuca varılmadan da, ben üstümde Başbakanlık sıfatı varken, birşey söylemek istemiyorum. Çünkü çok duyarlı bir konu. Zaten kültürel haklar fiilen tanınmış halde. Biliyorsunuz dergiler, kitaplar çıkıyor. Daha kapsamlı olarak da düşünülebilir. Ama şu sırada hükümette ele alınmadığı için ben şimdilik kendi düşüncelerimi söylemeyeyim. Ama er geç gelecektir.

- Ne zaman gelebilir?

ECEVİT: Şu sırada birşey söylemeyeyim. Ama herhalde geciktirmemek gerekir. Henüz Sayın Bahçeli ile bu konuyu görüşmedik.

- Türkiye, yıl sonuna kadar AB'ye sunacağı ulusal programda bu konuya yer vermek durumunda.Yıl sonuna kadar bu sorunun çözümlenmesi gerekmiyor mu?

ECEVİT: Fazla bir zaman kaybı yok.

- MHP ile bu konuda belli bir uzlaşma noktasına gelebileceğinizi ümit ediyor musunuz?

ECEVİT: Sayın Bahçeli genellikle gerçekçi davranıyor. AB'ye üyeliği istediğimize göre bazı koşullara uymak gereğini genellikle kabul ediyor. Tabii, hepimizin zorluk çektiği konular var. Ancak bu nihayet kulübün kuralları, üyeliğin kuralları...

MGK'DA GÜNDEME GELEBİLİR

- Kürtçe konusu sizce MGK'da gündeme gelmesini gerektiren boyutta bir konu mu?

ECEVİT: Tabii. Bu güncelliği olan bir konu. Ama şu sırada gündemde değil. Güneydoğu ile ilgili konular her zaman ayrıntılı olarak ele alınıyor MGK'da.

- Şimdilik kendi düşüncelerinizi söylemek istemediğinizi belirttiniz. Ancak kısa bir süre önce Eruh'un içinden geçerken gazetecilere evlerin çatısındaki çanak antenleri gösterip, dışarıdan yapılan Kürtçe yayınların bu evlere uzandığını söylemiştiniz...

ECEVİT: Çağın bir takım gerçekleri var. Çağdaş iletişim teknolojisi sınır tanımıyor. Şu sırada Kuzey Irak'ta Türkiye'ye de yönelik TV var. Ayrıca muhtelif Avrupa ülkelerinden PKK'nın veya PKK ile ilgili kuruluşların televizyon yayınları var. Bunlar Türkiye'den alınıyor. Bunlar birer veri. Bu verileri gözönünde tutarak bir sonuca varmak gerekir.

Öksüz: Kürtçe TV'nin millete ne hayrı var

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN, daha önce Bakanlar Kurulu'nca benimsenen İnsan Hakları Üst Kurulu Raporu ile paralel bulduğu AB Ortaklık Belgesi, MHP çevrelerince sert bir dille eleştiriliyor. Belgeye karşı çıkan MHP'liler arasındaki Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ‘‘Türkiye'yi bölecek taleplere karnımız tok’’ dedi. Ortaklık Belgesi'ni savunan ANAP Lideri Yılmaz'a, ‘‘Kürtçe TV'nin millete bir hayrı var mı’’ sorusunu yönelten Öksüz şunları söyledi: ‘‘Kürtçe TV isteyenler, yarın öbür gün, 'biz ayrı devlet olacağız' diyecekler. PKK böyle bir avuç eşkiya denilerek buralara gelmedi mi? Yılmaz ne yapmak istiyor.’’ MHP'li TBMM Başkanı İzgi de, Ortaklık Belgesi'ni ve Türkiye'den talepleri, ‘‘Sevr'den de kötü’’ diye niteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!