Kürtçe öğrenim için Türkiye’yi örnek al

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe öğrenim için Türkiye’yi örnek al
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 02:08

Bir zamanlar ‘‘İnsan haklarını ihlal ediyor’’ diye Türkiye'yi her fırsatta eleştiren Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN), Ankara'nın AB'ye uyum çerçevesinde attığı adımları şimdi örnek göstermeye başladı.

PEN üyesi olan ve merkezi Almanya'da bulunan Kürt Yazarlar Birliği, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir mektup göndererek, Kürtçe öğrenim için Türkiye'nin örnek alınmasını istedi.

64 ülkede 104 temsilciliği bulunan PEN'in üyesi Kürt Yazarlar Birliği'nin Başkanı Dr. Zaradaçet Haco, 11 Eylül'de Esad'a mektup göndererek, Kürtçe öğrenim ve azınlıklara kültürel haklarının verilmesi konusunda Suriye'nin Türkiye'yi örnek almasını talep etti. Haco'nun mektubunda, TBMM'de yapılan değişikliklerle Türkiye'nin Kürtçe öğrenim ve yayına olanak tanıdığı hatırlatılarak, ‘‘Bu durum Türkiye'deki Kürtlere daha fazla siyasi ve kültürel haklar yolunu açtı’’ denildi. Suriye hükümeti ve devletinden Kürtlerin kendi anadillerini öğrenim haklarının ilerletilmesinin istendiği mektupta, Esad'a ‘‘Sizden Kürtçe'ye olan sevgilerinden dolayı cezaevinde bulunan tüm Kürt yazar ve aydınlarını serbest bırakmasını istiyoruz’’ çağrısı da yapıldı.

TC vatandaşı olmayana Kürtçe kurs yasağı

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde gündeme gelen Kürtçe kursların açılışı için start verildi. Kamuoyunda, ‘‘Kürtçe Kurs Yönetmeliği’’ olarak adlandırılan ve başta Kürtçe olmak üzere çeşitli dil ve lehçelerin özel kurslar aracılığıyla öğretimini olanaklı kılacak yönetmelik, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre kurslara katılmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ilköğretim mezunu olma şartı getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni ile açılacak kurslarda çalışacak müdür, müdür yardımcısı, öğretmen ve usta öğretici ile diğer personel de Türk vatandaşı olacak. Kurslarda, Bakanlığın onaylayacağı öğretim programı uygulanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!