Kürtçe kanal ilk günde ’w’ krizini bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe kanal ilk günde ’w’ krizini bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2008 00:00

TRT’nin Kürtçe kanalı TRT 6’nın (Şeş) önceki akşam test yayınına başlamasıyla, birçok da yenilik gündeme geldi.

Yıllardır "Newruz"un "w" yerine Türkçe "v" harfi ile yazılması gerektiğine yönelik tartışmalar ve engellemeler son buldu. Van, Halil, Ağrı gibi kelimeler Kürtçe karşılığı "Wan", "Xalil", "Agri" olarak yazıldı.

Umut ERDEM / ANKARA

TRT’nin Kürtçe kanalı TRT 6 (Şeş) test yayınına başladı. TRT 6, İstiklál Marşı ve "Biz aynı gökyüzünün altındayız" anlamına gelen sloganla seyircilere "merhaba" dedi. Gece boyunca 1 Ocak’tan itibaren izlenebilecek yayınların tanıtımı ve sokak röportajları yapıldı. İlk günkü test yayında Şivan Perver, Rojin, Civan Haco, Servet Kocakaya başta olmak üzere çok sayıda Kürt sanatçının klibi de gösterildi. 31 yıl önce Kürtçe şarkı söylediği gerekçesiyle yasaklılar listesine alınan Perver’in, Türkçe’de "Bir mumdur iki mumdur" adıyla bilinen türkünün orijinal Kürtçe versiyonunu içeren klibi yayınlandı.

Kanalda röportaj yapılan yazar Muhsin Kızılkaya test yayınıyla ilgili görüşünü, şöyle aktardı: "Çok profesyonel bir test yayındı. İleride çok renkli bir kanal olacağına dair işaret verdi. Gerçekten de öyle olursa Kürtçe bilen 10 milyon insanı kendisine çekebilecek niteliğe sahip. Kürtçe alfabenin kullanılması yasaktı. Şimdiye kadar her nevruzda bir ’w’ krizi olurdu. Dün akşamki yayınla birlikte o kriz aşıldı. Kanal Kürt toplumunun bütün renklerini yansıtabileceğine dair izlenim verdi. Kürtlerin bir halk olarak var olduğu dolaylı olarak tescil edildi."

Kaplan:

Roj ve MED TV’den ilham almışlar


Çilem KAYA / ANKARA

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan önceki akşam test yayınına başlayan TRT’nin Kürtçe kanalının PKK yanlısı yayın yapan Roj TV’den esinlenerek hazırlandığını iddia etti. Kaplan, "İzlerken, ’Bunları görmek için 25 yıl boyunca binlerce insan mı ölmeliydi?’ diye düşündüm. Meclis’te tutanaklara ’bilinmeyen dil’ olarak geçen Kürtçe’nin kanalı yayın yapıyor. Bu da, yasalarla yapılan işlerin arasındaki ironiyi ortaya çıkarıyor" dedi. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız izlenimini, "İzlenecek hiçbir yanı yok, bu kanala en iyi cevabı halkımız verecek. Sadece korucular izleyecek sanırım. Zaten halkımızda kanalın ismini ’Korucu TV’ koydu" diye aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!