Kürtçe eğitime yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe eğitime yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Apo'yu yargılayan Ankara 2 No'lu DGM, EĞİTİM-SEN yöneticilerinin yargılandığı davada, Kürtçe eğitime yeşil ışık veren bir karar aldı. Karara, yalnızca askeri üye karşı çıktı.

BÖLÜCÜBAŞI Abdullah Öcalan'ı İmralı'da yargılayacak olan Ankara 2 No'lu DGM heyeti, oyçokluğuyla aldığı bir kararla Kürtçe eğitime yeşil ışık yaktı. Karara, askeri üyesi Albay Abdülkadir Davarcıoğlu, karşı çıktı.

Mahkeme, EĞİTİM-SEN yöneticilerinin ‘bölücülük propagandasından’ yargılandığı davada, ‘Kürtçe anadille eğitim isteyen’, ‘Kürt halkı ve başka halklar üzerinde asimilasyon ve inkar politikaları sürdüğü’nü iddia eden, Atatürk'ün ‘‘Ne mutlu Türküm diyene’’ sözünü ‘ırkçılık’ olarak niteleyen kitapla ilgili beraat kararı verdi.

DGM, ‘Bilimsel bir çalışma sonunda kitap yayınlandığı ve taraftar toplamak için bir görüşün propagandasının yapılmadığı’, yani ‘suç kastı olmadığının’ anlaşıldığı ve ‘Bölücülük propagandası suçunun unsurları bulunmadığı’ gerekçeleri ile beraat kararı verdi. DGM, toplatma kararını da kaldırdı.

TARTIŞMALI KARAR

DGM çevrelerinde, bu kararla, Kürtçe eğitime ‘bilimsel öneri’’ denilerek, Anayasa'ya aykırı şekilde vize verildiği iddia edildi. 7 sayfalık gerekçede şöyle denildi:

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

EĞİTİM-SEN'in sorunlarla ilgili görüş bildirmesi doğaldır. Bilimsel anlamda anadilin okul öncesi öğretilen dil olduğundan kuşku yoktur. Kitaptaki ifadeler düşünce özgürlüğünün bir ürünüdür.

ANADİL EĞİTİMİ

Gelişmiş ülkelerde, okul öncesi eğitimde anadil eğitimi konusunda imkanlar tanınmakta, okullar açılmaktadır.

CHP ve TÜSİAD

Aynı husus Mayıs 1998'de CHP'ce yayımlanan Demokratikleşme ve İnsan Hakları önraporunda dile getirilmiştir. Keza TÜSİAD tarafından yayımlanan Doğu Raporu'nda da bu husus fikir olarak belirtilmiştir. Toplumlar ancak düşüncelerini özgürce açıkladıkları sürece gelişebilirler. Herkesin aynı şekilde düşünmesi beklenemez.

DEMOKRATİK ÇÖZÜMLER

Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) uygulamasının sakıncalarının belirtilmesi de düşünce özgürlüğü kavramı içersinde değerlendirilmelidir.

BÖLÜCÜLÜK YOK

Kitapta, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhinde bölücülük propangandası yapılmadığı gibi, sanıkların böyle bir kasıtı da tesbit edilmemiştir. 680 sayfa olan kitabın sadece birkaç sayfasından cümleler alınarak, sanıkların bölücülük propagandası yaptığı iddia edilemez.

SAVCIDAN JET TEMYİZ

Beraat kararının bozulmasını isteyen Savcı Ünal Haney ise kitapla ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhinde propaganda’ yapıldığı gerekçesiyle Yargıtay'da temyize başvurdu.

ASKER ÜYE KARŞI

Mahkemenin Albay üyesi Abdülkadir Davarcıoğlu ise karşıoy yazdı. Karşıoyda, Anayasa'ya aykırı şekilde Türkçe'den başka dillerde özellikle Kürtçe eğitim yapılmasının önerilmesinin bölücülük olduğunu savunuldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!