'Kürtçe eğitim'e 9 tutuklama

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe eğitime 9 tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2002 17:55

"Kürtçe eğitim" istemiyle dilekçe veren 62 kişiden 9'u, İstanbul DGM'ce tutuklandı.

Yurtdışındaki örgüt kamplarında askeri ve siyasi eğitim gördükten sonra ''Kürtçe eğitim'' istemli eylemi organize ettikleri gerekçesiyleyakalanan 10 kişi, polisteki işlemleri tamamlandıktan sonra İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi.

Burada DGM Cumhuriyet Savcıları Hadi Salihoğlu ve Nazmi Okumuş tarafından sorgulanan 10 kişiden İpek Yıldırım, Vesika Besler, Kamber Çolak, Sibel Güler ve Cühan Yıldız, tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi 5No'lu DGM Yedek Hakimliği'ne gönderilirken, diğer 5 kişi ise savcılıkça serbest bırakıldı.

Yedek Hakimlik'te yeniden sorgulanan bu kişilerden Sibel Güler ve Cühan Yıldız tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalırken, Yıldırım, Besler ve Çolak ''Yasadışı örgüt üyesi olmak'' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Aynı operasyon kapsamında ilçe milli eğitim müdürlüklerine ''Kürtçe eğitim'' istemli dilekçeler verdikleri gerekçesiyle gözlem altına alınan ve DGM'ye sevk edilen 52 kişi de aynı cumhuriyet savcılarınca sorgulandı.

Sorgulamalar sonucu bu kişilerden 37'sini serbest bırakan savcılar, 15 kişiyi ise tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi 5 No'lu DGM Yedek Hakimliği'ne gönderdi.

Burada ''Yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek'' suçundan yeniden sorgulanan kişilerden Musa Uğraş, Serhat Tekin, Yusuf Çiftçi, Murat Tunç, Engin Binici, Süphan Cintaş, Beşir Demir, Beşir Sivrim ve Seyfettin Yasak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Sanıklardan Ali Dinçer, Ali Canbaba, Abdullah Akıcı, Mehmet Salih Angıt, Mehmet Meriç ve Mehmet Oran ise tutuklanarak cezaevine konuldu.

Aynı konuya ilişkin, 17 Ocak'ta İstanbul DGM'ye sevk edilen 22 kişiden Deniz Topçu da tutuklanmıştı.
7 GIYABİ TUTUKLAMA

Öte yandan İstanbul 5 No'lu DGM Heyeti, 17 Ocak 2002 tarihinde Yedek Hakimlik'in 17 kişiyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmasına, DGM Cumhuriyet Savcısı Hadi Salihoğlu'nun yaptığı itirazı sonuçlandırdı.

Heyet, 7 kişi yönünden savcılığın istemini yerinde bularak, bu kişiler hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!