Kürtçe eÄŸitim talebine disiplin soruÅŸturması

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe eğitim talebine disiplin soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 17:57

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 'Kürtçe eğitim' talebiyle dilekçe veren ve eylemde bulunan öğrenciler hakkında, üniversite rektörlüklerinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerini uygulamaları talimatını verdi.

Haberin Devamı

YÖK, son günlerde, üniversitelerde "Kürtçe eğitim talebiyle dilekçe veren ve eylemde bulunan öğrencilerle ilgili" karar aldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz imzasıyla açıklanan YÖK kararında, "kanlı terör örgütü PKK`nın, yayın organı ve internetten propaganda yaptığının ve sempatizanlarını bu tür eylemler yapmak için kışkırttığının tespit edildiği" belirtildi.

"Bu tür taleplerin masum olmadığı, bölücü terör örgütü PKK`nın doğrudan veya dolaylı yandaşları ve destekçileriyle birlikte planlayıp organize ettiğinin tespit edildiği" kaydedilen kararda,  "üniversitelerde bu tür eylemlere fırsat verilmemesi" istendi.

Konuya ilişkin karar şöyle:

"Bölücü ve kanlı terör örgütü PKK`nın yeni dönem stratejisi olarak `sivil itaatsizlik` adını verdiği yeni bir eylem tarzı belirlediği, yayın organı ve internette kurulan `www.anadil.8k.com` adresli ve diğer 8 adet sitede yapılan yayın ve propagandalarla sempatizanlarını bu tür eylemleri yapmak için teşvik edip kışkırttığı, internet sitelerinden dilekçe örnekleri yayınladığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede, yükseköğretim kurumlarımızda, `Kürt kimliğini öne çıkarma`, `Kürtçe eğitim-öğretim yapılması için dilekçeler verme`, `Derslerde Kürtçe konuşma, yazma`, `Sınavlarda Kürtçe cevaplar verme`, `Kürtçe panel, konferans ve tiyatro oyunları sahneleme, afiş ve pankart asma` gibi eylemlerin planlandığı ve bu plan gereğince son günlerde bazı üniversitelerimizde toplu dilekçeler verildiği, gösteri yapma, afiş vepankart asma gibi eylemlerin yapıldığı görülmüştür.

Bu eylemlerin neredeyse tek tip dilekçeyle dikte ettirilen Kürkçe eğitim talebinde bulunmanın masum bireysel hareketler olmadığı, bölücü terör örgütü PKK`nın doğrudan ya da dolaylı yandaşları ve destekçileri ile birlikteplanlayıp organize ettiği, doğrudan doğruya Türkiye Cumhuriyeti`nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik bölücü faaliyetler olduğu değerlendirilmiştir."

Kararda, bu nedenlerle, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörlüklerinin, Üniversitelerarası Kurul`un 5 Aralık 2000 ve 5 Kasım2001 tarihlerinde aldığı kararları dikkate alarak, bölücü terör örgütünün politikasını destekleyen eylemlere fırsat vermemeleri istendi. Kararda, "Masum öğrencilerin zarar görmelerinin önlenmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi" talimatı da verildi.
   Â
ATILMA VEYA UZAKLAÅžTIRMA CEZALARI
       Â
Kararda, "Bilerek ve isteyerek eylemlere katılan, Kürtçe eğitim-öğretim yapılması talebiyle dilekçe veren öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği`nin 13. maddesinin (a) bendinde yer alan hüküm uyarınca rektörlükler tarafından soruşturma açılarak, varsa suçluların aynı yönetmeliğin 9. maddesinin (d) bendi, 10. maddesinin (b) ve (c) bentleri hükümlerine göre cezalandırılması hususunun üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü yönetimlerini takdirlerine sunulmasına karar verildi" denildi.

Haberin Devamı

Söz konusu yönetmelikte belirtilen hükümler, kararda sayılan eylemlere katılmanın, propaganda yapmanın, kışkırtmanın ve benzeri eylemlerin "üniversiteden 1 veya 2 yarıyıl için uzaklaştırma veya üniversiteden atılma" ile cezalandırılmasını öngörüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!