'Kürtçe dilekçe' koalisyonu böldü

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe dilekçe koalisyonu böldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 12:37

"Kürtçe eğitim' talebiyle yürütülen dilekçe kampanyası Koalisyon ortaklarının farklı değerlendirmelerine yol açtı. MHP Lideri Bahçeli, kampanya'yı "Planlı bir oyunun parçası" olarak nitelerken ANAP lideri Yılmaz, "İzin veremeyiz ama ılımlı olmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

İki taraf için de dayanak Anayasa

'Kürtçe eğitim' talebine yönelik dilekçe kampanyası da bu kampanyaya karşı çıkanlar da düşüncelerini Anayasa'ya dayandırıyor.

DİLEKÇE HAKKI
'Dilekçe hakkı' Anayasa'nın dördüncü bölümünde "Siyasi Haklar ve Ödevler" üst başlığıyla düzenlenen maddeler arasında sayılıyor. 74. maddenin içeriği şöyle:
Madde 74: Vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM'ye yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir.
EĞİTİM HAKKI
Anayasa'nın üçüncü bölümünde "Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler" başlığıyla düzenlenen maddeler arasında sayılan eğitimin Türkçe yapılacağını açıkça tanımlayan 42. maddenin içeriği ise şöyle:
Madde 42: Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim Atatürk İlkeleri ve İnkılapları doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz. (...) Türkçe'den başka hiç bir dil eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Miletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.

Haberin Devamı

Koalisyondaki görüş farklılıkları bu kez de 'Kürtçe eğitim' talebiyle düzenlenen dilekçe kampanyasında kendini gösterdi. Başbakan Yardımcılarından ANAP lideri Mesut Yılmaz Bulgaristan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, bir gazetecinin "Kürtçe eğitim için dilekçeler veriliyor, Kürtçe eğitim tartışması gündemde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine bu dilekçelerin işleme konulmasının anayasaya ve yasalara göre mümkün olmadığını belirterek, "bunlara karşı daha ılımlı davranılmasında fayda var" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada konuyu, "Sıradan bir eylem görüntüsü verilen bu kampanyanın aslında planlı bir oyunun parçası olduğuna şüphe bulunmamaktadır. Bunun yanında, dış dünyaya bazı mesajlar verilmek istenmekte, akılları sıra ülkemizi köşeye sıkıştırma hesapları yapılmaktadır" sözleriyle değerlendirdi.

"Terör örgütü PKK'nın, elebaşının yakalanmasından sonra strateji değişikliğine giderek siyasallaşmaya çalıştığını söyledi. Bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye içinden de sağlanan destekle bu yeni stratejinin uygulamaya çalışıldığını" vurgulayan Bahçeli, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Anayasamızın 42. maddesinde Türkçe'den başka hiçbir dilin Türk vatandaşlarına ana dil olarak okutulamayacağı açıkça yer almasına rağmen, böyle bir eylem planlanmış ve uygulama safhasına geçilmiştir.

Sıradan bir eylem görüntüsü verilen bu kampanyanın aslında planlı bir oyunun parçası olduğuna şüphe bulunmamaktadır. Bunun yanında, dış dünyaya bazı mesajlar verilmek istenmekte, akılları sıra ülkemizi köşeye sıkıştırma hesapları yapılmaktadır.

Ülkemizin birlik ve dirliği konusunda hassasiyet taşımayan ve jeopolitik denklemleri dikkate alan bazı çevrelerin bu tür eylemleri örtülü biçimde de olsa meşru görme ve gösterme gayreti içinde olmalarıayrı bir üzüntü kaynağını oluşturmaktadır. Ancak, böyle bir anlayışın bölücü-yıkıcı unsurların ekmeğine yağ sürmekten başka bir sonuç doğurmayacağı unutulmamalıdır."

Haberin Devamı

Devlet Bahçeli, bölücü-yıkıcı terör örgütlerinin kökü kazınıncaya kadar terörle mücadelenin tamamlanmış sayılmayacağını dile getirerek, Türkiye'nin milleti ve devleti ile birliğini, dirliğini tehdit eden her unsura karşı mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!