Kürt siyaseti Elçi'sini kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Kürt siyaseti Elçisini kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2012 19:38

Ankara'da bir süredir kanser tedavisi görmekte olan KADEP Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi hayatını kaybetti. Çaykur Rizespor Kulübü, Teknik Direktör Mustafa Denizli'nin kayınpederi olan Elçi'nin vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı. Elçi için TBMM'de tören düzenlendi. Elçi, yarın Cizre'de son yolculuğuna uğurlanacak.

Haberin Devamı

Bir süredir kanser tedavisi görmekte olan KADEP Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi 74 yaşında hayatını kaybetti.  Elçi'nin Medicana International Ankara Hastanesi’nde akciğer ve solunum yetmezliğine bağlı kalp durması nedeniyle vefat ettiği öğrenildi.

TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

Elçi'nin TBMM'deki törenine BaÅŸbakan ErdoÄŸan, BeÅŸir Atalay, Taner Yıldız, Sadullah Ergin, Nurettin Canikli, CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Haluk Koç, Bekir BozdaÄŸ, Ali Babacan, Meclis BaÅŸkanı Cemil Çiçek, Mehmet ÅžimÅŸek, Fatma Åžahin, İçiÅŸleri Bakanı Ä°dris Naim Åžahin, SaÄŸlık Bakanı Recep AkdaÄŸ Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ä°smet Yılmaz, Suat Kılıç, Bülent Arınç, Sezgin Tanrıkulu, Selahattin DemirtaÅŸ, Ahmet Türk, Hasip Kaplan, Leyla Zana, Sırrı Sakık katıldı.Â

/images/100/0x0/55eb3e69f018fbb8f8b49789
Â

Haberin Devamı

TBMM'deki törene MHP'den kimse katılmadı. Törenin ardından Başbakan, bakanlar ve muhalefet temsilcileri aile yakınlarına başsağlığı diledi. Ferda Paksüt de törende dikkat çeken isimlerden oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden Şerafettin Elçi’nin ailesine başsağlığı diledi. Şerafettin Elçi aynı zamanda Çaykur Rizespor’un teknik direktörü Mustafa Denizli’nin kayınpederiydi. Elçi’nin cenazesinin Meclis’te yapılacak törenin ardından yarın memleketi Cizre’de toprağa verileceği kaydedildi.

ŞERAFETTİN ELÇİ KİMDİR?

/images/100/0x0/55eb3e69f018fbb8f8b4978b
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Elçi, Cizre’de bir süre avukatlık yaptı. 12 Mart döneminde Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi sanıkları arasında Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nde yargılandı ve 8 ay kadar askeri cezaevinde tutuklu kaldı. Elçi, 1977 Milletvekili Genel Seçimleri’nde Mardin milletvekili olarak parlamentoya girdi. Şerafettin Elçi, 1978–1979 yılları arasında Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra tutuklanan Elçi, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi ve Yüce Divan’da yargılanarak çeşitli cezalara çarptırıldı. 1992’de Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı’nın kurulmasına öncülük eden Elçi, vakfın kurucu başkanlığını yürüttü. Vakıf, 1995’te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. Elçi, 1994’te de bir grup arkadaşıyla Kürt Demokratik Platformu’nun kuruluşunda rol oynadı, bu platformun sözcülüğünü yaptı. Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997’de kurulan Demokratik Kitle Partisi’nin oluşum faaliyetlerini yürüttü. Şerafettin Elçi, daha sonra Demokratik Kitle Partisi’nin Genel Başkanlığı’na getirildi. Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999’da Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Elçi, daha sonra 19 Aralık 2006’da kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı oldu. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Şerafettin Elçi, evli ve 7 çocuk babasıydı.

GÃœL'DEN TAZÄ°YE MESAJI

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Şerafettin Elçinin vefatı üzerine bir taziye mesajı yayınladı. Gül mesajında, "Soruların diyalogla çözülmesi, ülkedeki barış ve kardeşlik ortamının pekişmesi için yoğun gayret gösteren Şerafettin Elçi'nin eksikliği, siyaset dünyamızda her zaman hissedilecektir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, bu akşam hayatını kaybeden Şerafettin Elçi için yayınladığı taziye mesajı şöyle: "Katılmcı Demokrasi Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Şerafettin Elçi'nin vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Şerafettin Elçi, üstlendiği görevlerde ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuş değerlerli bir devlet ve siyaset adamıdır. Denemyimli bir isim olarak, soruların diyalogla çözülmesi, ülkedeki barış ve kardeşlik ortamının pekişmesi için yoğun gayret gösteren Şerafettin Elçi'nin eksikliği, siyaset dünyamızda her zaman hissedilecektir. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum." Görkem DERVİŞ / ANKARA,(DHA)

Haberin Devamı

MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ° AKIN ETTÄ°

Elçi'nin ölüm haberinin ardından Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, DTK Eşbaşkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık hastaneye akın etti.

ŞERAFETTİN ELÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!