'Kürt İdris' tahliye oldu

Güncelleme Tarihi:

Kürt İdris tahliye oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Çıkar amaçlı suç örgütü yönettiği öne sürülen ''Kürt İdris'' lakaplı İdris Özbir, oğlunun da aralarında bulunduğu 6 adamıyla birlikte yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye oldu.

İstanbul 1 No'lu DGM'deki duruşmaya, tutuklu sanık İdris Özbir ile tutuksuz yargılanan sanıklardan İdris Sevinç katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanığı Hakan Temel ile gıyabi tutuklu sanıkları Rüstem Özbir, Erhan Ayhan, Tamer Doğançay ve Yusuf Kenan Yıldız ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada sorgusu yapılan Özbir, oğlu Rüstem Özbir'e, kendisini şikayet eden Fuat Taşkın ile ortak olması için 105 bin dolar para verdiğini belirterek, bu parayla arsa işi yapılacağını söyledi. Özbir, daha sonra pek çok insana borcu olduğunu öğrendiği Taşkın'ın, oğluna para karşılığı arsa payı verdiğini ve bu satılan paydan da oğlunun eline 94 milyar lira geçtiğini anlattı.

Bu olaydan sonra kendisini arayan Fuat Taşkın ile görüştüğünü belirten İdris Özbir, bu görüşmede Taşkın'ın, ''Oğlun 100 milyar liramı aldı kaçtı. Bu parayı sen ödeyeceksin. Yoksa şikayet ederim'' dediğini ileri sürdü.

Özbir, bu konuşmadan 1 ay sonra hakkında gıyabi tevkif kararı çıkarıldığını öğrendiğini ve teslim olamadan jandarma tarafından yakalandığını söyledi. 8 aydır tutuklu olduğunu anlatan Özbir, tahliyesini istedi. Dosya kapsamı ve delil durumuna göre İdris Özbir'in tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özbir'in, kendisi ve başkalarına haksız çıkar sağlamak amacıyla oğlu Rüstem Özbir ve diğer sanıklarla birlikte suç örgütü oluşturduğu belirtilerek, sanıkların, yıldırma, korkutma ve sindirme gücünü kullanarak İstanbul ve Bursa'da çek-senet tahsilatı ile arazi ihtilaflarında aracılık yaptıkları öne sürülüyor.

Bu nedenle İdris Özbir, Rüstem Özbir, Erhan Ayhan, Tamer Doğançay, Hakan Temel ve Yusuf Kenan Yıldız'ın ''4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'na muhalefet'' suçundan 4.5 ile 9'ar yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Rüstem Özbir'in ayrıca ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' suçundan da 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, sanık İdris Sevinç'e de ''Şahıslara karşı tehdit ve şiddet kullanmak'' suçundan 1 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası verilmesi isteniyor. (İstanbul/aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!