Kürt devleti endişesi

Güncelleme Tarihi:

Kürt devleti endişesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz, ABD'nin Irak operasyonunun ardından Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulabileceğinden endişelendiğini söyledi. Yılmaz, ‘‘Bu Türkiye'nin endişesi. ABD'nin böyle bir projesi olması şart değil. Olaylar kendiliğinden oluşabilir. Buna karşı bizim teyakkuzda olmamız lazım’’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in de dile getirdiği ABD'nin Irak'a olası bir saldırısı sonrası, Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulması endişesini taşıdığını açıkladı. Yılmaz, bunun sadece kendisinin değil, ‘Türkiye’nin endişesi' olduğunu vurguladı ve ‘‘Buna karşı bizim teyakkuzda olmamız lazım’’ dedi.

Yılmaz, dün Devlet bakanları Güneş Taner, Cavit Kavak, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ile Ukrayna'nın Başkenti Kiev'e giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, Ecevit'in, ‘‘İngilizler, Kürt devleti arzusunda. Yeni değil, 1'inci Dünya Savaşı'ndan beri bu arzuyu taşıyorlar’’ yönündeki sözlerine karşılık vermekten kaçındı. Yılmaz, ‘‘Sizin bu konuda bir görüşünüz var mı?’’ sorusuna, ‘‘Hayır yok’’ yanıtını verdi. Gelişmelere göre, Ukrayna'dan Körfez'e yönelik bir mesajının olabileceğini vurgulayan Yılmaz, soruları şöyle yanıtladı:

Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin oluşumuna dönük bir endişeniz var mı?

Bizim değil, o Türkiye'nin endişesi.

Türkiye'nin böyle bir endişesi var mı?

Tabii var. Var tabii.

Böyle bir olasılık var mı?

Tabii var.

Müdahale sonrası ABD'nin böyle bir projesi olabilir mi? Yani Kuzey Irak'ta otonom bir bölge veya bağımsız bir Kürt devleti projesi olabilir mi?

Projesi olması şart değil. Olaylar kendiliğinden oluşabilir. Buna karşı bizim teyakkuzda olmamız lazım.

Yılmaz, ABD'nin olası bir müdahalesi halinde Kuzey Irak'ta yaşananabilecek bir göçte, Türkiye'ye büyük bir sızma olup olamayacağı sorusuna ise ‘‘Hiç olmaz, tamamen kontrol altında’’ karşılığını verdi. Yılmaz, ABD'de yayınlanan bazı gazetelerde ‘‘Türkiye Körfez'de ABD ile birlikte hareket etmezse petrol boru hattı ve Avrupa Birliği konusunda sıkıntıya girer’’ yönündeki görüşlere de katılmadığını belirtti. Yılmaz, ‘‘Onlar spekülasyondur. ABD, bizim bu konudaki endişemizi anlayışla karşılıyor. Çünkü,geçen seferki tecrübeler ortada’’ dedi.

ERMENİSTAN

Yılmaz, Ermenistan'daki çalkantının 16 Mart tarihinde yapılacak Devlet Başkanlığı seçiminden sonra düzeleceğini umut ettiğini belirtti. Yılmaz, çalkantının geçen devlet başkanlığı seçimine hile karıştığı iddiasından kaynaklandığını da söyledi. Ermenistan'daki gelişmelerin Azerbaycan ile arasındaki Yukarı Karadağ sorununu nasıl etkileyeceği sorusuna ise Yılmaz, ‘‘Olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyorum’’ karşılığını verdi.

ÇİLLER'E RANDEVU

Önümüzdeki 6 ay içinde seçim hedefleri olmadığını, ama kendileri dışındaki etkenler dolayısıyla bunun olabileceğini söyleyen Başbakan, DYP Lideri Tansu Çiller'in başlatacağı liderler turunda da kendisine randevu vereceğini söyledi.

YAZICIOĞLU YERİNDE

Yılmaz, Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu'nun Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirilmeyeceğini, görevinde kalacağını da belirterek, ‘‘Ordu mühim bizim için’’ dedi.

MİT'E YENİ BAŞKAN

Başbakan, MİT Müsteşarlığı'na Şenkal Atasagun'un atanmasına ilişkin kararnamenin de Çankaya Köşkü'nden çıktığını ve Atasagun'un dün görevine başladığını açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!