Küresel piyasa sıkışıklığı, petrol talebine darbe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Küresel piyasa sıkışıklığı, petrol talebine darbe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 12:10

Uluslararası Enerji Ajansı, ABD yüksek riskli tutsat (mortgage) krizinin tetiklediği küresel piyasa sıkışıklığının, petrol talebine darbe vurduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

26 sanayileşmiş ülkeye danışmanlık hizmeti veren Uluslararası Ajansın yönetim kurulu üyesi Nobuo Tanaka, Reuters'a verdiği mülakatta, ABD yüksek riskli tutsat (mortgage) piyasasında yaşanan sorunların petrol talebine etkisi olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık, böyle bir etkinin olduğunu, söz konusu piyasadan kaynaklanan risklerin arttığını ifade etti.

Tanaka, şu an varili 80 dolar civarında seyreden yüksek petrol fiyatlarının, özellikle Asya ekonomileri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirterek, “Ancak, biz 'üretimi artıralım veya fiyatları düşürelim' demiyoruz. Karşılıklı bilgiyi paylaşıyoruz ve piyasayı okuyoruz” dedi.

Piyasanın, kasırga sezonu, kış talebi, jeopolitik riskler ve ABD ekonomisi gibi birçok konuda hareket halinde olduğunu anlatan Tanaka, bütün bu gelişmeleri dikkatle izlediklerini söyledi.

-PETROL FİYATLARI-

Bu arada, uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın talebi etkileyebileceği endişesiyle düştü.

Haberin Devamı

ABD tipi hafif ham petrolün Kasım teslimi fiyatı 44 sent düşerek varili 80,78 dolara geriledi.
Kasım teslimi Brent tipi petrol de 42 sent değer kaybederek varili 78,48 dolar oldu.

Uzmanlar, ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol ve gaz üretim tesislerini etkileyebilecek kasırga riski ve İran ile Batı arasında derinleşen gerginliğin, petrol fiyatlarında yeni bir sıçramaya neden olabileceğini ifade ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!