Küresel milenyum şenliği

Güncelleme Tarihi:

Küresel milenyum şenliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnsanlığın 2000 yılına girişi, hemen hemen her ülkede yapılan değişik kutlamalarla küresel bir şenliğe dönüştü. Norveç'ten Antarktika'ya Yeni Zelanda'dan Japonya'ya kadar yerkürenin tüm coğrafyalarında insanlar, yeni milenyumu umut, sevgi ve barış dilekleriyle karşıladı. Yalnızca İran'da acı vardı, İranlılar Kerbela Yası tuttular. Küba ise yeni yıl yerine devrimin yıldönümünü kutladı. İşte tüm dünyadaki milenyum kutlamalarından bazıları:

ROMA Vatikan yakınlarında Janiculum'da ve Pincio'daki havafişek gösterileri müthişti. Rock, pop VE klasik müzik konserleriyle, Papa'nın dualarıyla İtalyan başkenti üçüncü bin yıla girdi.

BERLİN Yaklaşık 2 milyon Almanın buluştuğu Brandenburg Meydanı'nda, yakın tarihin en muazzam partisi gerçekleşti.

KAHİRE Piramitlerin yanı başındaki Jean Michael Jare konserini ve ışık gösterisini 50 bin şanslı konuk izledi.

İSRAİL Gösterilerde, saatler geceyarısını gösterdiğinde 2 bin güvercin göğe salıverildi.

TOKYO Milyonlar Budist ve Şinto tapınaklarına akın etti ve Ejderha Yılı'nın şans getirmesi için dua etti.

TANZANYA Yaklaşık 900 kişi, Afrika'nın en yüksek noktası Kilimanjaro'yea tırmanarak yeni bin yılı karşıladı.

BOSNA HERSEK Savaş yorgunu ülkenin başkenti Saraybosna'da ilk kez yeni yıl kutlamarı düzenlendi.

VİYANA İnsanlar, Strauss'un Mavi Tuna Valsi ile 1999'a veda etti.

MOSKOVA Votka su gibi aktı, Kızıl Meydan'da şampanyalar patladı. Birbirini hiç tanımayan insanlar öpüşerek bu mutluluğu paylaştı.

AMSTERDAM Ülkede en büyük ve geniş katılımlı kutlama, Amsterdam'da Dam meydanında yapıldı. 80 bin kişinin toplandığı alanda, müzikli eğlence sabaha karşı saat 03.00'e kadar sürdü.

Eşcinseller, Kraliçe için şarkı söyledi

İngiltere'nin başkenti Londra'nın sembolü ünlü saat kulesi Big Ben, 2000'i haber verdiğinde Thames Nehri üzerinden göğe büyük bir ışık demeti yükseldi. Gösterinin uzaydan bile izlenebilecek görkemde olduğu belirtildi. Greenwhich'deki Milenyum Kubbesi'nde düzenlenen partiye katılan Kraliçe Elizabeth, Başbakan Tony Blair ile el ele verdi ve geleneksel ‘‘Auld Lang Syne’’ yeni yıl şarkısını söyledi. Londra Eşcinsel Erkekler Korosu ise Kraliçe ve davetlilere bir konser verdi. Koro, John Tavener'in özel olarak bestelenmiş milenyum parçası ‘‘A New Beginning’’i (Yeni Bir Başlangıç) söyledi.

Örümcek Adam'ın milenyum kaçamağı

Yılbaşı gecesi Paris'te yağmur göz açtırmıyordu. Ama sağanak, Örümcek Adam lakabıyla tanınan Alain Robert'ı yıldırmadı. Alain Robert, yılbaşı gecesi Concorde Meydanı'ndaki dikilitaşa tırmanmayı denedi. Dünyanın dört bir yanındaki gökdelenlere kaçak tırmanmasıyla tanınan Örümcek adam yağmur nedeniyle amacına ulaşamadı.

Ürdünlü genç kızın umutları

Ürdün'ün Fuhais kasabasında yaşayan Nadia adındaki güzel genç kız, yanağında yazdırdığı 2000 yazısıyla umutlarını dile getirdi. Ürdünde yeni binyılı kutlamak üzere ilk kez düzenlenen sokak partilerine binlerce kişi atıldı.

Clinton'dan milenyum partisi

ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary Rodham Clinton, 100 ülkeden davet edilen dünya çocuklarıyla Ronald Reagan Uluslararası Ticaret Merkezi'nde düzenlenen ‘‘Dünyada Milenyum’’ partisinde bir araya geldi. Clinton, artan küresel etkileşimin ve ortaklığın yeni milenyumda tüm dünyaya barış getireceğini söyledi.

2 milyon kişi Berlin'de

Brandenburg Kapısı'nda düzenlenen milenyum partisine 2 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor. İçkinin su gibi aktığı, eğlencenin sınır tanımadığı gecede saatler 24.00'ü gösterdiğinde havada ışıktan 2000 figürü çizildi.

Türk ikizler Bin yıl arayla doğdular

ALMANYA'da Türk baba ile Bulgar annenin ikizleri, yılbaşı gecesi birkaç dakika arayla doğunca, farklı binyıllarda dünyaya gelmiş oldular. Berlin'deki St. Joseph's Hastanesi doktorları, 25 yaşındaki Bulgar annenin, ikizlerden Mircem'i yeni yıla girmeden 4 dakika önce, Mircan'ı ise 2000 yılının ilk dakikasında dünyaya getirdiğini söyledi. Anne ile bebeklerin sağlık durumunun çok iyi olduğu bildirildi. ABD'nin dört değişik kentinde de ikizler, farklı binyıllarda dünyaya geldiler. İndianapolis'teki ikizlerden Jacob Wallman 23.59'da, kardeşi Jordan ise 24.01'de dünyaya geldi. En fazla arayla doğum, Seattle'de yaşandı. Washington Medical Center'da ikizlerden biri 22.06'da, kardeşi ise 24.16'da doğdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!