Küresel ısınma nedir? Küresel ısınma neden oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma nedir Küresel ısınma neden oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2018 17:09

Dünyadaki doğal yaşamı tehdit eden küresel ısınmanın ne olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Küresel ısınma hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar küresel ısınmanın ne demek olduğunu, küresel ısınmaya nelerin neden olduğunu ve küresel ısınmanın sonuçlarını sorguluyor. Peki, küresel ısınma nedir?

Haberin Devamı

Giderek etkisi artan ve birçok ülkenin ciddi tedbirler aldığı küresel ısınma hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar araştırma yapmaya devam ediyor. İşte, son zamanların popüler konusu küresel ısınma hakkında merak edilen detaylar...

KÜRESEL ISINMA NEDİR?

Küresel ısınmayı en açık şekilde;  “Başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.” tanımlamak mümkündür.

Günümüzde bilim insanları küresel ısınma konusunda hemfikirdirler. Küresel İklim Değişikliği (KİD) insani endüstriyel, tarımsal ve enerji tüketimi gibi faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleridir. Bu iklim değişikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Haberin Devamı

Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, Güneş'ten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı düşünülmektedir.

Atmosferdeki gazların gelen Güneş ışınımına karşı geçirgen, buna karşılık geri salınan uzun dalgalı yer ışınımına karşı çok daha az geçirgen olması nedeniyle yerkürenin beklenenden daha fazla ısınmasını sağlayan ve ısı dengesini düzenleyen bu doğal süreç sera etkisi olarak adlandırmaktadır.

KÜRESEL ISINMA NEDEN OLUR?

Küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri; nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi diğer insan aktivitelerindeki artış ile sanayinin gelişmesidir. İklim değişikliğinin asıl nedeni küresel ısınmadır. Bunun sebebi ise atmosferdeki "sera gazlarının" artmasıdır. Sera gazı emisyonlarının insan faaliyetleri ile arttığı bilinmektedir. Karbondioksit (CO 2) en önemli sera gazı olup; araç egzozlarından, ısınma amaçlı yakılan yakıtlardan, fabrika bacalarından atmosfere bırakılmaktadır.

Haberin Devamı

KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI NELER?

Küresel ısınmanın hali hazırda birçok etkisini yaşayarak görüyoruz. İşte, küresel ısınmanın sonuçları; Buzulların erimesi, yağmur miktarındaki sağanak şeklinde yağışlarda artış, denizlerin su düzeyinde yükselme, fırtına ve sel hasarlarının artması, tundraların erimesi, buharlaşma miktarında artış ve kuraklık.

BAKMADAN GEÇME!