Kurban Bayram ne zaman? 2017 Kurbanlık fiyatları

Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayram ne zaman 2017 Kurbanlık fiyatları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2017 14:52

Kurban Bayramı takvimi vatandaşların gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Hem tatil planı yapacak olan hem de kurban ibadetini hakkıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar, bu yılki bayramın tarihini araştırıyor. Peki Kurban Bayram ne zaman? 2017 kurbanlık fiyatları ne kadar?

Haberin Devamı

Tatil planını şekil vermek isteyen ve Kurbanlık için bütçesini ayarlamak isteyenlerin merak ettiği 2017 Kurban Bayramı takvimi belli oldu. Dini günler takvimini belirleyen Diyanet İşleri Bakanlığı, 'Kurban Bayram ne zaman?' sorularına resmi sayfası üzerinden yanıt verdi. 31 Ağustos sabahı arefe gününe uyanacak olan vatandaşlar, 1 Eylül Cuma günü bayramlaşmaya başlayacak.

31 Ağustos 2017 - Kurban Bayramı Arefesi (kamu çalışanlarına tam gün resmi tatil)
1 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 1. gün (tam gün resmi tatil)
2 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 2. gün (tam gün resmi tatil)
3 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 3. gün (tam gün resmi tatil)
4 Eylül 2017 - Kurban Bayramı 4. Gün (tam gün resmi tatil)

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

2017 kurbanlık piyasasını merak eden vatandaşlar için açıklamalar gelmeye başladı. Diyanet Vakfı, Kızılay, Mehmetçik Vakfı gibi kurumlar da vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini duyurdu. Öte yandan Kırmızı et üreticileri de büyükbaş kurbanlık fiyatlarıyla ilgili detayları paylaştı.

TÜKETBİR Başkanı Tunç, yurt dışından karkas et ve canlı hayvan ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin kararnamenin üreticide paniğe yol açtığına işaret ederek, bu durumun canlı hayvan karkas kesim kilogram fiyatlarını 2 lira düşürerek ortalama 26 liraya getirdiğini aktardı.Tunç, söz konusu düşüşün kurbanlık fiyatlarına da yansıdığını vurgulayarak, "Büyükbaş kurbanlık hayvanların kilogram fiyatı şu an yeri ve et randımanına göre 18-20 lira arasında değişiyor." diye konuştu.

Hayvanların kurban pazarlarına naklinin başladığına dikkati çeken Tunç, "Bununla ilgili kurban kesecek vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok. Türkiye'de kurbanlık hayvan varlığında sıkıntı yok, yeterinden fazla kurbanlık var. Üretici elindeki hayvanını 'tutayım piyasaya sürmeyeyim' mantığında değil. Çünkü bu hayvanları Kurban Bayramı için özel besliyorlar. Bu hayvanları Kurban Bayramı'nda satmazsa o zamanki rakamın 2 bin lira aşağısına kestirmek zorunda kalacak." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı öncesinde fırsatçılık yapılarak taşıma maliyetlerinin artırıldığını belirten Tunç, bunun da üreticilerin maliyetlerini yükselttiğini söyledi. Bazı satıcıların hayvanların ağırlıklarını fazla göstermek için gece yem vermediklerini, bunun yerine sabah su içirdiklerini öne süren Tunç, kurbanlık hayvan alacakların bu hileden kaçınması için hayvanı öğlen tarttırmalarını önerdi. "Fahiş kar hırsıyla tüketiciyi zarara uğratmayın"

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Derneği Başkanı Ahmet Yücesan ise İstanbul'a bir süre sonra kurbanlıkların getirilmeye başlanacağını dile getirerek, kurban kesecek vatandaşları acele etmemeleri konusunda uyardı.
Yücesan, Türkiye'de fazlasıyla kurbanlık hayvan bulunduğunu belirterek, "Geçen sene kurbanlık hayvanın kilogram fiyatı 17,5-18 lira arasındaydı. Dolayısıyla fiyatlarda geçen yıla göre çok fazla değişim olmayacak. Büyükbaş hayvanın kilogramının satışının 18 liradan başlamasını bekliyoruz." dedi. Üreticileri fırsatçılık yapmamaları konusunda uyaran Yücesan, "Lütfen fahiş kar kazanma hırsıyla sektörü ve tüketiciyi zarara uğratmayın. Hükümetin elinde ciddi anlamda canlı hayvan ithalat yetkisi var. Aynı zamanda özel kuruluşlara da bu yetkiyi verebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

BAKMADAN GEÇME!