Kurban derisi operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Kurban derisi operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, öteden beri irticai etkinlikler için dev bir finansman kaynağı olan kurban derisi toplama olayına el koydu. Kurban bayramında toplanacak derilerin, yasanın öngördüğü gibi Türk Hava Kurumu'na (THK) verilmesi için başta İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, tüm valilikler ve Jandarma alarma geçildi.

İçişleri Bakanlığı geçen hafta 80 ilin valisine ve Jandarma'ya bir genelge göndererek, Kurban derilerinin THK tarafından toplanması gerektiğini vurguladı. Valilerle Jandarma'nın bu konuda duyarlı olması istendi. İkinci genelge de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldi. Önceki yıllarda özellikle imam-hatipli öğrencilerin kurban derisi toplama organizasyonlarında aktif görev alması Bakanlığı harekete geçirdi. Bakanlık tüm illere gönderdiği genelgeyle, öğretmen ve öğrencilerin kurban derisi toplama işlerine karışmamasını istedi. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl da benzer durumlar yaşanmaması isterken, taşra teşkilatı yöneticileri ile okul yönetimleri titiz davranmaya davet edildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e verdiği irtica brifinginde de önemle vurgulanan kurban derileri konusunda, Başbakanlık Sivil Çalışma Grubu (SÇG) da harekete geçti. SÇG, Başbakan Mesut Yılmaz'ın talimatıyla 27 Mart'taki MGK öncesinde, kurban derilerinin yine ‘irticai sermaye’ olmaması için alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bir rapor hazırladı.

THK Başkanı Atilla Taçoy da Hürriyet'e, kurban derilerinin toplanması için partilerin destek verdiğini söyledi. CHP kurban derilerinin THK'na verilmesi için hemen tüm illerde yüzlerce partili genci görevlendirdi. CHP'li gençler ev ev dolaşarak, Atatürk'ün kurduğu THK için kurban derisi toplayacak. Önceki hükümetlerin kurban derilerinin THK'nda toplanmasına sahip çıkmadığını belirten Taçoy, geçen yıl THK'nın topladığı deri oranının yüzde 30'da kaldığını söyledi.

OSMANLI GELENEĞİ

Osmanlılar döneminde 1915 yılında kabul edilen Cem'i İyanat Nizamnamesi ile kurban derisi ve bağırsak toplama yetkisi devlet eliyle yürütülüyordu. Yetki Cumhuriyet'in ilanından sonra 1925 yılında kurulan Türk Hava Kurumu'na verildi. 1986 yılında çıkarılan 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Teşvik Yasası uyarınca toplama serbest bırakıldı. 1992'de yetki tekrar THK'ya verildi. Ancak serbest toplamanın önüne geçilemedi ve THK tarafından toplanan deri miktarı yıldan yıla azaldı. 28 Şubat 1997 MGK kararlarından sonra THK'ya destek yağmaya başladı. THK tarafından toplanan kurban gelirinin yüzde 40'ı kuruma, yüzde 25'i Sosyal Yardımlaşma-Dayanışma Fonu'na, yüzde 15'i Kızılay'a, yüzde 15'i Çocuk Esirgeme Kurumu'na, yüzde 5'i de Diyanet Vakfı'na bırakılıyor.

Kredi kartıyla kurban satışı

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı İlker Tanık, bu yıl ilk kez Ankara Canlı Hayvan Borsası'nda gelecek haftadan itibaren kredi kartıyla kurbanlık satılacağını bildirdi. Tanık, ‘‘Bu yıl Kurban Bayramı, ayın 15'inden önce geliyor. Biz de bunu gözününde bulundurarak, memurlara kolaylık olması için kredi kartıyla kurbanlık satışı yapılmasına ilişkin karar aldık. Canlı Hayvan Borsası'na kredi kartlarıyla ilgili bir düzenleme yapacağız. Sistem gelecek haftadan itibaren uygulanmaya başlanacak’’ dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanları ise kredi kartıyla kurban kesmenin dinen caiz olmadığını ileri sürdüler. Uzmanlar, ‘‘Kurban kesmek zengin işidir. Ve borçla da kurban kesilmez. Ayrıca kredi kartıyla alınan kurbanların parası, faizle bulunmuş bir paradır’’ dediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!