GeriGündem 2018 Kurban Bayramı ne zaman hangi gün idrak edilecek? Bayram tatili ne zaman başlıyor?
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

2018 Kurban Bayramı ne zaman hangi gün idrak edilecek? Bayram tatili ne zaman başlıyor?

2018 Kurban Bayramı ne zaman hangi gün idrak edilecek? Bayram tatili ne zaman başlıyor?

Kurban Bayramı ne zaman ve hangi gün sorusu son günlerin sıkça araştırılan konuları arasında yer almaya devam ediyor. Bayram dönemi için planlarına yön vermek isteyen vatandaşlar, Kurban Bayramı ne zaman, hangi gün başlayacak sorusuna yanıt arıyor. Peki, Kurban Bayramı ne zaman başlıyor? İşte, bayram öncesi merak edilen bazı detaylar

Ağustos ayının üçüncü haftasına girilmesiyle birlikte Kurban Bayramı tarihine yönelik sorgulamalar hız kazandı. Hem kurban ibadetini yerine getirecek olan hem de tatile çıkacak olan vatandaşlar, sık sık ‘Kurban Bayramı ne zaman, tatil kaç gün sürecek?’ gibi soruları gündeme getiriyor. Öte yandan kurbanlık fiyatları da merak ediliyor. İşte Kurban Bayramı'na yönelik bilgiler...

2018 BAYRAM TAKVİMİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz günlerde tatil takvimiyle ilgili açıklamada bulunmuştu. Karara göre, bayram tatili 18 Ağustos Cumartesi gününden itibaren başlayacak ve 26 Ağustos Pazar gecesi sona erecek.

Karara göre, bayram tatili 18 Ağustos Cumartesi gününden itibaren başlayacak ve 26 Ağustos Pazar gecesi sona erecek. Ancak özel sektör çalışanları idari izin tatilinden yararlanamayacak. 9 günlük idari izin tatilinden yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar (memurlar, devlet dairelerinde, kurumlarında çalışanlar) yararlanabilecek.

BÜYÜKBAŞ KURBANLIK FİYATLARI

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, büyükbaş kurbanlık fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulundu. Kurbanlık alırken tüyü düzgün, gözleri parlak ve iki yaşını doldurmuş hayvanların tercih edilmesi gerektiğini anlatan Tunç, “Büyükbaş kurbanlık fiyatları geçen seneki fiyatlarla aşağı yukarı aynı. Büyükbaş kurbanlık hayvan fiyatları 7 bin liradan başlıyor, 15 bin liraya kadar ulaşıyor." diye konuştu.

KURBAN ÖNCESİ 'HAYVAN HASTALIĞI' UYARISI

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, kurbanlık hayvanların kesilene kadar yaşadıkları ortamdan uzaklaştırılmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Hayvanın pazarda kalması en güzeli çünkü uzun süredir aynı tür yemi tüketen hayvan bir anda başka tür yiyecekleri yemek zorunda kalırsa vücudunda hastalıklar meydana gelir ve ölüme kadar gidebilir." dedi.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, AA muhabirine kurbanlık hayvanlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.     

Kurban alırken sağlıklı hayvan seçilmesinin önemine işaret eden Gözet, "Vatandaş hayvanı ayağa kaldıracak, sağlıklı hayvan dümdüz durur, ağrısı olan hayvan durmaz. Hayvanların gözlerindeki canlılığı görmeliyiz, gözlerinin beyaz kısmında sarılık veya kırmızılık olmamalıdır. En önemli ölçü de hayvan 3-5 dakika gözlenmelidir. Eğer geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir." ifadelerini kullandı.     

Gözet, kurban edilecek hayvanlardan sığırlar için aranması gereken 2 yaş şartını hatırlatarak, "Bunun belirtisi dişin atmasıdır. Sığırlarda ön tarafta alt çenede 6 tane diş vardır. Bunun 2'si süt dişidir. Bu 2 süt dişinin yerine kalıcı diş çıkması gerekiyor. Bu ayrımı nasıl yapacağız? Süt dişleri daha beyazdır ve diş etlerine yapıştığı noktada incedir. Kalıcı dişlerin üzerinde de oluklar vardır." diye konuştu.     

İthal hayvanların etinin 2 ay Türkiye'de yem yedikten sonra yerli hayvanlarınki gibi olacağını belirten Gözet, vatandaşların buna takılmaması gerektiğini ancak hayvanların ithal olup olmadığını öğrenmek istemeleri durumunda hayvanın pasaportundan doğduğu yer ve zaman gibi bilgilere ulaşabileceklerini söyledi.     

Hayvanların bayram günü besi yerinde kesilmesini öneren Gözet, şunları kaydetti:     

"Hayvanları mümkün olduğunca yaşadıkları ortamdan uzaklaştırmamak gerekiyor. Arkadaşlarından ayrılması stres oluşturabilir. Hayvanların aralarında hiyararşik bir yapı vardır. Bu sistemler bozulursa hayvanlar strese girer ve et kalitesi bozulabilir. Hayvan pazarında kalması en güzeli çünkü uzun süredir aynı tür yemi tüketen hayvan bir anda başka tür yiyecekleri yemek zorunda kalırsa vücudunda hastalıklar meydana gelir ve ölüme kadar gidebilir. Hayvanlarımızı kesim gününe kadar hayvan pazarlarında tutarsak daha iyi olur."      

Gözet ayrıca dişi hayvanların gebe olma ihtimaline dikkat edilmesi gerektiğini, bunun veteriner hekim kontrolünde anlaşılacağını belirtti. 

THK'DAN KURBAN BAYRAMI AÇIKLAMASI

THK Başkanı Kürşat Atılgan, AA muhabirine, Türkiye'de kesilen kurbanlıkların derilerinin ekonomik değerinin yaklaşık 100 milyon lira olduğunu söyledi.     

Kesimden sonra tuzlanmayan derilerin sıcak hava nedeniyle 1-2 saat içinde zayi olduğuna dikkati çeken Atılgan, geçen yıl Kurban Bayramı'nda bu nedenle derilerden yüzde 60'ının zayi olduğunu bildirdi.     

Atılgan, derilerin kesimin hemen ardından tuzlanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:     

"Vatandaşlarımızın kurban derilerini kime verdiklerine dikkat etmeleri gerekir. Dini duygularla verilen yardımın hayırlı işlere vesile olmasını istersiniz. THK yaptığı faaliyetler açısından havacılık açısından büyük, hayırlı işler yapmaktadır. Önemli olan kurban derilerini hayırlı bir kuruma, hayır işleri yapan kuruma vermektir. Bu derilerden elde edilen paralar ve daha fazlasıyla gençlerimize havacılık alanında kurslar açıyoruz. Yıllık yaklaşık 60 bin gencimize havacılık eğitimini ücretsiz veriyoruz."     

Havacılık kurslarının tüm dünyada büyük ücretler karşılığında verildiğini dile getiren Atılgan, THK'nin vatandaşların fitre, zekat ve kurban derisi yardımlarıyla eğitim kamplarında bu kursları ücretsiz verdiğini ve gençleri kötü alışkanlıklardan korumaya çalıştığını anlattı.     

Atılgan, kurban derileri verilirken mutlaka makbuz alınması gerektiğini vurgulayarak, "Kurban derilerinin makbuz karşılığında gönül rahatlığıyla verilebileceği en önemli yerlerden biri THK'dir. Kurumumuzun 380 şubesi, kaymakamlık ve yerel yönetimlerimizin sağlayacağı araçlarla kesim yerlerinde kurban derilerini makbuz karşılığında alabilecek." diye konuştu.     

Tüm Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutlayan Atılgan, bayramın İslam aleminin içinde bulunduğu kan, ıstırap ve gözyaşının dinmesine vesile olmasını diledi.


Yorumları Göster
Yorumları Gizle