Kuraklıkla ilgili bir sorun yok

Güncelleme Tarihi:

Kuraklıkla ilgili bir sorun yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 12:38

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Bu sene çok şükür Türkiye'nin büyük bir kısmında şu ana kadar herhangi bir kuraklıkla ilgili sorun yok” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Eker, Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça beldesinde düzenlenecek Uluslararası Kültür Sanat ve Çilek Festivali'ne katılmak için geldiği Aydın'da, Aydın Valisi Mustafa Malay'ı makamında ziyaret eti.

Aydın Valisi Malay, verdiği kısa brifingde, Aydın'ın ürün sektörü bakımından bir çok dalda şampiyon olduğunu, Türkiye'nin en çok zeytini, pamuğu, inciri ve kestanesinin Aydın'da yetiştiğini belirtti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de Aydın'ın tarım potansiyeli bakımından Türkiye'deki en zengin illerin başında geldiğini ifade etti.

“Aydın'ın dağlarından yağ, ovalarından bal akıyor” diyen Bakan Eker, Türkiye'nin tarım sektöründeki sorunlarını yerinde incelemeler yaparak çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

Tarım sektörünün sanayi ile entegre olmasının Türkiye'nin kalkınmasına katkısını arttıracağını vurgulayan Bakan Eker, tarımın dünyanın gündeminde her zaman var olduğunu, enerji fiyatlarındaki artış, küresel ısınma, toplumlardaki refah düzeyinin artması ile birlikte büyük tüketici ülkelerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin temel tarım ürünlerinde büyük değişimin yaşanmasına neden olduğunu, bunun da Türkiye'yi etkilediğini, etkilemeye de devam edeceğini anlattı.

Haberin Devamı

Bakanlık olarak destekleme politikalarını gözden geçirdiklerini ifade eden Bakan Eker, verimliliğe de çok önem verdiklerini bildirdi.

Valiliğin ardından AK Parti Aydın İl Başkanlığını ziyaret edene Bakan Eker, burada gazetecilerin sorunlarını yanıtladı.

-DESTEKLEME PRİMLERİ-

Hükümet olarak yeni bir program başlatarak, ürün desteği sistemine geçtiklerini belirten Bakan Eker, 2009 yılından itibaren DGD'yi kaldırıp, ürüne, girdiye ve ihtiyaca göre desteklemeleri arttıracaklarını ifade etti.

Hükümete geldiklerinden bu yana destekleme modelini çok değiştirdiklerini anlatan Bakan Eker, “Desteklemeyi verimliliği artıracak şekle getirdik. Bilgi teknoloji kullanımına destek verdik. Eskiden olduğu gibi sadece tapuya destek değil. Eskiden kimin arazisi

Haberin Devamı

varsa 'getir tapunu al desteği' denirdi. Yok artık böyle bir şey. Biz

geldiğimizde Türkiye'de toplam 186 milyon prim desteği veriliyordu. Biz

bunu 1 milyar 200 milyon YTL'ye çıkardık. Bu çok büyük değişiklik.

Sadece 2007'de pamuğa verilen prim 822 milyon YTL. 180 milyon nerede, 822 milyon nerede.”

Türkiye'ye mazot ve gübre desteğinin kendi dönemlerinde gediğini ifade eden Bakan Eker, başka partilerin “1 YTL'ye mazotu indireceğiz” söylemlerini kendilerinin hiç dile getirmediklerini, milletin de kendi dediklerine itibar etiğini ifade etti.

-“BANKAMATİKTEN PARA ÇEKİYORSUN AMA KUYRUĞA GİRİYORSUN”-

Bir gazetecinin pirinçte yaşanan sıkıntı ve oluşan kuyruklar ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Bakan Eker, pirinçte sıkıntı olmadığını belirterek, “Pirinçte hiç bir sorun yok. Toprak Mahsulleri Ofisi'nde de (TMO) sorun yok. Bankamatikten para çekmeye gidiyorsun, kuyruğa giriyorsun. Peki o bankamatikte para yok mu? İkisini birbirine karıştırmayın” dedi.

Haberin Devamı

-“KURAKLIKLA İLGİLİ ŞU AN SORUN YOK”-

Bakan Eker, başka bir soru üzerine Türkiye'de 41 vilayette kuraklık tespit ettiklerini bu kapsamda 267 milyon YTL destekleme yaparak üreticinin borçlarını ertelediklerini ifade ederek, “Ama bu sene çok şükür Türkiye'nin büyük bir kısmında şu ana kadar herhangi bir kuraklıkla ilgili sorun yok. Aydın ili de bunların içinde bir tek Güneydoğu illerinde bazı kuraklıkla ilgili sorun var. Onla ilgili de çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!