Kuraklık alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık alarmı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Türkiye'nin bu yıl toplam yağış miktarı son 60 yılın ortalamalarına göre yüzde 10.3, geçen yıla göre ise yüzde 15.6 oranında azaldı.
İklim bilimciler Türkiye'de ''daha kurak şartlara giden yağış azlığı''nın gözlemlendiğine dikkati çektiler.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1 Ekim 1999-30 Eylül 2000 tarım yılı yağış raporlarına göre, bir yıllık dönemde toplam yağış miktarı son 60 yılın ortalamalarından az gerçekleşti.

Toplam yağış miktarında, son 60 yılın ortalamasına göre yüzde 10.3, geçen yıla göre ise yüzde 15.6 oranında azalış gözlendi. Geçen yıla göre bu yıl il bazında, Marmara'da yüzde 50'lere, İç Anadolu'da 39'lara, Ege'de yüzde 50'lere, Akdeniz'de yüzde 63'lere, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 24'lere ve Doğu Anadolu'da ise yüzde 32'lere ulaşan yağış düşüşleri yaşandı. Karadeniz bölgesinde ise iç kısımlarda kalan Bayburt ve Gümüşhane'de de yağışlarda azalma kaydedildi.

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin tamamında ise son 60 yılın ortalamalarına göre yağış azlığı dikkati çekecek dereceye ulaştı.

1 Ekim-30 Kasım 2000 tarihleri arasındaki 2 aylık sürede toplam yağış miktarı da son 60 yılın ortalamasının çok gerisinde kaldı.


Durum giderek kötüleşiyor

Toplam yağış miktarı son 60 yılın ortalamasına göre, yüzde 33, geçen yıla göre ise yüzde 9.4 oranında azaldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamı bu yılın Ekim ve Kasım döneminde yine son 60 yılın ortalamasından az yağış aldı.Sadece Kasım ayındaki yağışların son 60 yılın Kasım ayı ortalamalarınagöre yüzde 50 oranında azaldığı belirlendi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde son iki yılda yağışlar yüzde 30 oranında azaldı.

Bu arada iklim bilimciler, model çıktıları, yapılan gözlemler ve analizlere dayanarak, Türkiye ve Doğu Akdeniz'de ''daha kurak şartlara giden bir yağış azlığının'' tespit edildiğini bildirdiler.

Meteoroloji uzmanları da yıl sonuna kadar yağış azlığının yağış normallerine yakın olarak gerçekleşmesini beklediklerini söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!