’Kumdan kale’ yapar gibi otomobil tasarlıyorlar

Güncelleme Tarihi:

’Kumdan kale’ yapar gibi otomobil tasarlıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 00:00

Amerikalı otomobil üreticisi Ford’un ünlü uçak firması Boeing’den ilham alarak otomobile uyarladığı teknoloji, diğer otomobil üreticilerinin de ilgisini çekecek cinsten. Selective Laser Sintering (SLS) adlı bu teknoloji, lazer ışınları yardımıyla kumun üzerine yaratılacak parçanın bilgisayarda CAD programı ile yapılmış 3 boyutlu resmini gönderiyor. 3 boyutlu baskı sistemi de aynı lazer yazıcılarda olduğu gibi kuma şekil vermeye başlıyor. Oluşan şekil yardımıyla kuma biçim verilerek parçanın maketi hazırlanıyor. Bu sistem sayesinde parça geliştirme süresi daha da kısalarak, kullanılacak parçanın üretilmesi daha çabuk bir hal alıyor. Ford’un geliştirdiği bu teknolojinin, yakında diğer otomobil üreticileri tarafından da benimseneceği tahmin ediliyor.

Son birkaç yıldır ünlü uçak üreticisi Boeing tarafından da kullanılan bu teknoloji, düşük maliyeti ile üreticileri cezbediyor. SLS, oluşturulacak olan maket için gerekli kumu katılaştırıyor. 5 yıl önce bir parçanın maketini oluşturmak için milyonlarca dolar harcamanın yanı sıra, maketin hazır olması için de 1 yıl beklemeleri gerektiğini belirten Ford mühendisleri, bu teknoloji ile sorunların tamamen ortadan kalktığını söylüyor.

Eski sistemde üretilen parça üzerinde en ufak bir değişiklik yapılması gerektiğinde, parça geliştirmekten daha fazla harcama yapılıyordu. Fakat, bu sistemle istenen şekil bilgisayarda yeniden çizildikten sonra, lazer yardımıyla maket kolaylıkla yaratılabiliyor. Bu sistem ile silindir başları, egzoz manifoldu ve hatta motor blokları tasarlanıyor. SLS teknolojisi ile şu anda Ford’un yarış otomobillerinin parçaları geliştiriliyor. Ford, 2006’nin ilk çeyreğinde en az bu teknoloji kadar ses getirecek yepyeni bir üretim yeniliğini de tanıtmaya hazırlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!