Kumandalı pilotlar

Güncelleme Tarihi:

Kumandalı pilotlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

UÇAKLARI KENDİLERİ YAPIYOR

THK Antalya Şubesi'nin Model Uçak Kolu'na üye 10 kişi haftasonları Karain Havaalanı'nda buluşarak yaptıkları model uçaklarla gösteri uçuşları yapıyor

HEPİMİZ küçükken mutlaka kağıttan uçak yapıp, uçurmuşuzdur evimizin balkonundan. Onun gökyüzünde süzülüşünü seyretmek, mutlu etmiştir bizi. Bu kimilerimizin küçüklüğünde kalmıştır. Ancak, Türk Hava Kurumu Antalya Şubesi'nin Model Uçak Kolu'na üye olan 10 kişi, yaptık model uçakları, haftasonları Karain Havaalanı'nda uçuruyor.

KENDİ İMALATLARI

Türk Hava Kurumu Antalya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ercihan Kapukaya'nın oluşturduğu Model Uçak Kolu'nun üyeleri, uçaklarını kendileri yapıyor. Kanat genişliği 140 santimetre civarında olan uçakların gövdesi, çok hafif bir yapıya sahip olan balsa ağacından yapılıyor. Uçakların gövde uzunluğu ise 90 santimetre.

MOTORLAR YURTDIŞINDAN

Uçakların tek silindirli ve iki zamanlı motorları ise yurtdışından getiriliyor. Motorlarda yakıt olarak metil alkol kullanılıyor. Motor tek silindirli olduğu için metil alkolün içine hint yağı konuluyor. Madeni yağ yerine hint yağı kullanılmasının sebebi ise, metil alkol içinde çözünebilen tek yağ olması.

80 KM HIZ YAPABİLİYOR

Uçakların uzaktan kumandaları da yine yurtdışından getiriliyor. Kumandaların 2 kilometreyi bulan menzili var. Uçaklar 80 kilometre hıza ulaşabiliyor. Fiyatları ise bin 200 mark civarında. Yani biraz pahalı bir hobi. Model uçak tutkunları, eskiden motor ve uzaktan kumanda bulamadıklarını söylüyor.

KÜÇÜK KAZALAR

Çoğu ilk planör yaparak başlamış bu işe. Daha sonra motorlularını üretmişler. Model uçakların havadaki hareketlerini görenler ve bir kez olsun kullanma fırsatını bulanlar mutlaka bir tane ediniyor. Uçuş sırasında küçük kazalar da olmuyor değil. Bunların başında motorun arızalanması geliyor. Motoru duran uçağı indirmek ise beceri gerekiyor.

Nasıl temin edilir

Model uçaklar Antalya'da satılmıyor. Ancak Üçkapılar'daki Türk Hava Kurumu Antalya Şubesi'nden model uçak alınabilecek yerlerin telefonunu temin etmek mümkün. Şubede planör satışları yapılıyor. Bu hobinin başlangıcı olan planörler düşük ücretlerle Türk Hava Kurumu Antalya Şubesi'nden temin edilebilir.

Telefonu ise (0-242) 241 21 79.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!