Kültürazzi

Güncelleme Tarihi:

Kültürazzi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Baleciler Maliye Bakanı Temizel’in sanatçı ruhunu bekliyor

Türkiye'de bale ve opera camiasında uzun süredir devam eden bir rahatsızlık var. Nedeni, Maliye Bakanlığı'nın vize vermemesi nedeniyle konservatuar mezunu genç yeteneklerin kadroya alınamamaları.

Pek çok başarılı genç sanatçı bu nedenle yevmiyeli çalışmak zorunda kalıyor. Operada solist olarak rol alan bir soprano ya da balede önemli roller üstlenen balerinler ayda 13-15 milyon lira gibi komik ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar.

Çünkü Maliye Bakanlığı kadro tahsis etmiyor. Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın bu sorunu çözmek için kendisi gibi DSP'li olan Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in kapısını aşındırdığı ve yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüğü biliniyor.

Sonuçta, genç sanatçılarımızın kaderi Maliye Bakanı Temizel'in iki dudağı arasından çıkacak söze bakıyor.

Sanat camiasının konuya iyimser bakmasının nedeni, Temizel'in de sanatçı bir aileden gelmesi. Maliye Bakanı'nın kardeşi Ömer Temizel bir opera sanatçısı. İstanbul Konservatuarı'ndan 1974 yılında mezun olan Ömer Temizel halen Münih Operası'nın kadrolu solisti olan bir tenor. Başarılı bir sanat elçisi olarak Türkiye'yi Avrupa sahnelerinde temsil ediyor.

Zekeriya Temizel'in iki kızı da çok küçük yaşlardan itibaren klasik müzik öğrenimi almışlar. Büyük kızı Deniz (15) keman çalıyor. Küçük kızı Selin ise (13) piyano.

Ayrıca Kafkasya kökenli olan Zekeriya Temizel'in ailesinde pek çok yazar ve müzisyen varmış.

Bu kadar sanatçı bir ortamdan gelen ve bu geleneği ailesinde yaşatan Temizel'in sanatla bir şekilde ilişkisi olması gerekmez mi? Temizel, bu soruyu yönelten dostlarına ‘‘Bendeki sanatçı yön maalesef bir türlü ortaya çıkmadı’’ diye yanıtlıyor.

Buna karşılık, Temizel'in muhakkak sanatçı bir yönünün bulunduğu, ancak ruhunun bir köşesinde gizlenmiş olduğuna inanılıyor.

Bakarsınız, maliye Bakanımızın sanatçı yönü, Opera ve Bale kadroları konusunda göstereceği esnek bir tutumla aniden ortaya çıkar.

Şiir gerdiren şair

MAGAZİN sütünlarının değişmez malzemesidir estetik dedikoduları. Kim silikon yaptırdı, kim neresini toplattı, neresini gerdirdi? Şarkıcı ve manken taifesi sağını solunu toplatır da şairler bundan aşağı mı kalır? Onlar da şiirlerini gerdirebilirler örneğin.

Ünlü şair Can Yücel'in son şiirlerinin yeraldığı Seke Seke'yi okurken böyle bir şiire rastladık. Şiirin adı, ‘‘İlham Berk İçin’’. Can Yücel her zamanki ince ironisi ile İlhan Berk'i anıyor bu şiirinde. Umarız Can Baba şiirini Kültürazzi sütünuna aldık diye bize kırılmaz. Yoksa bir sonraki şiirinin malzemesi biz oluveririz.

İlham Berk İçin

Epiydir görüşmüyoruz kendisiyle

Seksenlik merdivenini

Çıka çıka bitiremediği halde

Hâlâ dinçmiş öyle diyorlar

Bunamamış da

Ama oldumbittim bunaktı zâten

Haa bi de

Şiirlerini gerdirmek için

Avrupa'ya gidiyormuş arasıra






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!